Príbeh zo života dona Bosca
Mama Margita chodila každý týždeň vo štvrtok do Castelnuova na trh. Raz v takýto štvrtok Janko, osemročný, prerušil hru, pribehol do kuchyne, zobral stoličku a na špičkách hľadal čosi na skrini. Možno hľadal nejakú vec, ktorú potreboval ku hre.
Ale práve, keď zo všetkých síl naťahoval ruku, bác! Fľaša s olejom, ktorá stála na skrini, padla na dlážku. Rozbila sa a olej sa rozlial na červené tehly.
Keď Jankov brat Jozef zbadal tú pohromu, chytil sa za hlavu.
„Ktovie, čo na to povie večer mama.“
Janko chvíľu sedel a mlčal. Potom vytiahol z vrecka svoj nožík, išiel k plotu a odrezal čo najkrajšiu a najohybnejšiu paličku a začal do jej kôry vyrezávať všelijaké ozdoby a ornamenty.
Keď sa začalo slnko schyľovať, išli mame naproti.
„Dobrý večer, mama, Ako sa máte?“
„Dobre. A ty si bol dobrý?“
„Ach, mama, pozrite!“ – a podáva jej vyrezávaný prút.
„Čo si zasa vyviedol?“
„Tentokrát si naozaj zaslúžim, aby ste ma zbili. Nanešťastie, rozbil som fľašu s olejom.“
Podáva jej paličku, dvíha zrak a kajúcne sa na ňu zahľadí.
Margita sa na chvíľu naň pozrie a keď vidí jeho ochotu prijať akýkoľvek trest, pokojne povie: „Mrzí ma, že si rozbil fľašu s olejom. Ale som rada, že si ma nechcel oklamať. Druhýkrát buď pozornejší a najskôr rozmýšľaj, čo ideš urobiť, pretože olej je veľmi drahý.“
Špagety aglio e olio
Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: Autorka
Tepelná úprava: 15 min
Porcie: 4 porcie
Celkový čas: 30 min
Ingrediencie:
• 4 polievkové lyžice panenského olivového oleja
• 4 strúčiky cesnaku
• 400g špagety
• 100g parmezánu
• petržlenová vňať
• chilli
Postup:
- Dáme si zovrieť vodu a trochu ju osolíme. Keď voda vrie vložíme do nej špagety a necháme variť.
2. Za ten čas si pripravíme omáčku. Na panvicu si necháme zohriať olej.
3. Nakrájame si cesnak na tenké plátky.
4. Vložíme do teplého oleja a necháme usmažiť do zlata. POZOR- nemôže byť pripálený, lebo ostane horký.
5. Odložíme si asi 1 dcl vody zo špagiet, v ktorej sa varili a scedíme ich.
6. Do špagiet vlejeme olej s opraženým cesnakom a dobre premiešame. Ak sa nám zdajú málo mokré , prilejeme trochu vody zo špagiet.
7. Ak máte radi štipľavé kľudne si primiešajte chilli.
8. Ochutnáme a prípadne dosolíme a servírujeme. Posypeme petržlenovou vňaťou a parmezánom.
9. Dobrú chuť 😊.
0 komentárov