Špagety aglio e olio

od | dec 8, 2022 | Osobitný článok

 

Príbeh zo života dona Bosca

Mama Margita chodila každý týždeň vo štvrtok do Castelnuova na trh. Raz v takýto štvrtok Janko, osemročný, prerušil hru, pribehol do kuchyne, zobral stoličku a na špičkách hľadal čosi na skrini. Možno hľadal nejakú vec, ktorú potreboval ku hre.
Ale práve, keď zo všetkých síl naťahoval ruku, bác! Fľaša s olejom, ktorá stála na skrini, padla na dlážku. Rozbila sa a olej sa rozlial na červené tehly.
Keď Jankov brat Jozef zbadal tú pohromu, chytil sa za hlavu.
„Ktovie, čo na to povie večer mama.“
Janko chvíľu sedel a mlčal. Potom vytiahol z vrecka svoj nožík, išiel k plotu a odrezal čo najkrajšiu a najohybnejšiu paličku a začal do jej kôry vyrezávať všelijaké ozdoby a ornamenty.

Keď sa začalo slnko schyľovať, išli mame naproti.
„Dobrý večer, mama, Ako sa máte?“
„Dobre. A ty si bol dobrý?“
„Ach, mama, pozrite!“ – a podáva jej vyrezávaný prút.
„Čo si zasa vyviedol?“
„Tentokrát si naozaj zaslúžim, aby ste ma zbili. Nanešťastie, rozbil som fľašu s olejom.“
Podáva jej paličku, dvíha zrak a kajúcne sa na ňu zahľadí.
Margita sa na chvíľu naň pozrie a keď vidí jeho ochotu prijať akýkoľvek trest, pokojne povie: „Mrzí ma, že si rozbil fľašu s olejom. Ale som rada, že si ma nechcel oklamať. Druhýkrát buď pozornejší a najskôr rozmýšľaj, čo ideš urobiť, pretože olej je veľmi drahý.“

 

Špagety aglio e olio

Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: Autorka
Olej obr 01Tepelná úprava: 15 min
Olej obr 02Porcie: 4 porcie
Olej obr 03Celkový čas: 30 min

Ingrediencie:
  4 polievkové lyžice panenského olivového oleja
  4 strúčiky cesnaku
  400g špagety
  100g parmezánu
  petržlenová vňať
  chilli

Aglio e olio 12 2022 02

 

Postup:

  1. Dáme si zovrieť vodu a trochu ju osolíme. Keď voda vrie vložíme do nej špagety a necháme variť.

Aglio e olio 12 2022 03

2. Za ten čas si pripravíme omáčku. Na panvicu si necháme zohriať olej.

3. Nakrájame si cesnak na tenké plátky.

4. Vložíme do teplého oleja a necháme usmažiť do zlata. POZOR- nemôže byť pripálený, lebo ostane horký.

Aglio e olio 12 2022 04

Aglio e olio 12 2022 05

Aglio e olio 12 2022 07

5. Odložíme si asi 1 dcl vody zo špagiet, v ktorej sa varili a scedíme ich.

Aglio e olio 12 2022 06

6. Do špagiet vlejeme olej s opraženým cesnakom a dobre premiešame. Ak sa nám zdajú málo mokré , prilejeme trochu vody zo špagiet.

Aglio e olio 12 2022 08

7. Ak máte radi štipľavé kľudne si primiešajte chilli.

8. Ochutnáme a prípadne dosolíme a servírujeme. Posypeme petržlenovou vňaťou a parmezánom.

9. Dobrú chuť 😊.

Aglio e olio 12 2022 09

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

TEHLIČKA 2024

Pôstna zbierka Tehlička prináša aj v tomto roku možnosť aktívne pomáhať a zlepšiť podmienky na vzdelávanie viac ako tisícke detí a mladým v Edukačnom centre svätej Bakhity na misii v Tonj v Južnom Sudáne.

Don Ján Tocký – životopis

Životopis dona Tockého a spomienky na dramatický prechod hranice pri odchode  z komunistického Československa smerom do Talianska.