Digitálna evanjelizácia

od | nov 3, 2023 | Časopis 6/2023, Výchova

 

Autor: Barbora Okruhľanská, Viktória Norisová / Foto: Pexels

Vďaka ankete cez whatsapp-ovú skupinu sa dokážeme za päť minút dohodnúť, kto môže viesť nasledujúce nedele detské katechézy. Za niekoľko sekúnd nám Google ponúkne desiatky hier na stretko. Pomocou umelej inteligencie máš za niekoľko minút vymyslené otázky na tému ,,odpustenie“ pre tri rôzne vekové kategórie detí a mladých.

Moderné technológie sa pre nás občas stávajú novodobými pokušiteľmi a občas pri spytovaní svedomia zaznie, že sme s nimi zabili príliš veľa času. Ale môže to byť aj naopak. Ponúkame vám niekoľko nápadov, ako ich využiť zmysluplne a hodnotne.

BIBLIA PRE DETI

Tím YouVersion, ktorý stojí aj za populárnou aplikáciou Biblia, priniesol na trh i verziu pre deti na prvom stupni základných škôl. V aplikácia Biblia pre deti sa nachádzajú základné príbehy Starého i Nového zákona, doplnené o stručne prerozprávaný dej s interaktívnymi obrázkami. Texty sú dostupné v slovenčine a je možné si ich aj vypočuť. K jednotlivým biblickým textom sú pripojené jednoduché aktivity: pexeso, určovanie poradia obrázkov či kreslenie.

MV 11 2023 05

Biblia pre deti

BREVIÁR A MODLITEBNÍK

Jednoduché a prehľadné modlitebné aplikácie, ktoré máte pri sebe vždy, či ste na cestách, alebo doma. Nevyužívajú ich len zasvätené osoby, ale aj mnoho laikov. Breviár obsahuje českú, slovenskú a maďarskú Liturgiu hodín. Môžete sa tak kedykoľvek pripojiť k modlitbe ranných chvál, vešpier či iných častí Liturgie hodín. V aplikácii modlitebník je o niečo viac modlitieb ako v klasickej modlitebnej knižke. Obsahuje niektoré modlitby z JKS, základné modlitby, ale aj litánie, ružence, texty požehnaní a mnoho iného. Môžete si tam dokonca pridávať aj vlastné modlitby.

MV 11 2023 02

 

STREAMOVACIE SLUŽBY

Časy, keď sa stretko alebo iné spoločenstvo stretlo s pukancami okolo videa, sú už dávno za nami.:) Postupne ich nahradili DVD/Blureay prehrávače a tie zasa vytláčajú z obývačiek streamovacie služby. Ponuka je veľmi bohatá, stačí si len dobre vybrať. Či už sú to hodnotné dokumentárne série, napríklad Príbehy jednej generácie s pápežom Františkom (Netflix), alebo zaujímavé filmy ako Tomiho zápisník alebo Splašené srdce (Netflix). Ak ste v spoločenstve viacerí filmoví fanúšikovia, môžete si vytvoriť online zdieľanú databázu s vlastným hodnotiacim systémom, popiskami, odkazmi.

 POČUVACIE APLIKÁCIE

Slúchadlá do alebo na uši a kráčaš. Po niekoľkých minútach máš za sebou čítanie Svätého Písma alebo ranné zamyslenie. Aj v podcastových aplikáciách možno nájsť zaujímavé tipy na obohatenie ducha, napríklad zamyslenie nad nedeľnými evanjeliami (Odrobiny). O tom, ako prežívajú vieru mladí v 21. storočí, debatujú s hosťami Maťo a Valec v podcaste God Bless. Svoje podcasty majú aj kňazi, rehoľníci a rehoľníčky, napríklad Páter Peter Podcast, Povzbudenia mladým, FMKtalks. Zaujímavý spôsob, ako utužiť spoločenstvo, môže byť aj vytvorenie stretkovského alebo táborového playlistu.

MV 11 2023 04

YOUTUBE

Počas karantény mnohí kňazi hľadali spôsob, ako sa priblížiť veriacim. Či už formou priamych prenosov svätých omší, alebo katechéz. Hoci po skončení pandémie mnohí s týmto digitálnym spôsobom ohlasovania evanjelia skončili, niektorí pokračujú ďalej. Napríklad moravský kňaz Roman Vlk, ktorý pravidelne uverejňuje detské katechézy na svojom kanáli Vlčí doupě. Svoje prvotiny točil na mobil pripevnený gumičkou o notový stojan. Dnes má za sebou desiatky videí. Novším objavom je kanál Pápežských misijných diel, na ktorom pravidelne uverejňujú katechézy pre deti Nedeľné zrnko. Na youtubovom kanáli saleziánov pribúdajú pravidelne relácie Viera do vrecka a Chceme o tom hovoriť.

MV 11 2023 06

Detské katechézy na kanáli Vlčí doupě

FACEBOOK

Aj na facebooku nájdete množstvo podnetných skupín, ktoré sú zdrojom nápadov na odovzdávanie viery (Náboženstvo doma). Užitočné sú aj tipy na zaujímavé podujatia. Na druhej strane aj sociálne siete ponúkajú priestor pre evanjelizáciu. Nie vždy potrebujeme tvoriť veľkolepé obsahy, občas stačí lajkom či pozitívnym komentárom podporiť hodnotný obsah. Duchovne čerpať môžete aj z rôznych stránok (Saletini Rozkvet).

MV 11 2023 01

KALENDÁR MODLITEBNÝCH ÚMYSLOV

Okrem pracovných či rodinných povinností a dôležitých udalostí si môžete vytvoriť špeciálny kalendár modlitebných úmyslov na každý deň. Zdieľajte ho so svojimi príbuznými alebo stretkom, veď ,,kde sú dvaja alebo traja v mojom mene…“ Ak cez mobil nezvyknete byť online, dáme vám ďalší dobrý tip. Otvorte si aplikáciu Poznámka (alebo prázdnu SMS) a skúste si do nej počas dňa zapisovať rôzne úmysly, za ktoré sa chcete modliť. Keď potom budete mať čas (v MHD či v čakárni), môžete sa za každý úmysel pomodliť krátku modlitbu. Jednoduché, však?

Originálny digitálny darček

Pred časom som sa ocitla na svätej omši v Bobrove, kde si kňaz pripomínal výročie svojej vysviacky. V gratuláciách sa striedali rôzni zástupcovia skupín veriacich. Okrem vrúcnych slov vďaky odovzdávali kvety a darčeky… až prišiel rad na mladých. V rukách niesli niečo zarámované, vyzeralo to ako obraz. Kňazovi povedali, nech si vytiahne svoj mobil a otvorí si webovú stránku, ktorej znenie si nepamätám, no to nie je v tejto chvíli dôležité. Na stránke sa kňazovi zobrazil ,,odpočet“ duchovných i fyzických aktivít, ktoré na jeho úmysel mladí vykonali – počet odmodlených ružencov, svätých omší, turistík a pod. Rovnaký odpočet mal napísaný na zarámovanom obraze. Mladí svoj darček posunuli o level vyššie. Na konci ,,odpočtu“ umiestnili QR kód. Kňazovi sľúbili, že vo svojej aktivite budú pokračovať a vždy, keď si naskenuje QR kód, uvidí aktuálny stav darčeka. Aj takto môžu vyzerať darčeky v 21. storočí. Ak premýšľate nad tými vianočnými, môžete sa inšpirovať mladými z Bobrova.

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Príslovia Mamy Margity

Mama Margita bola srdcom Valdocca. Nachádzala sa vždy vo svojej izbe ako svätostánok v kostole, sprava i zľava obklopená niekoľkými stoličkami schovanými pod kopou bielizne na obšívanie.

Prečo ma rodičia nepochvália?

Pochvala je výborným prostriedkom na povzbudenie našich detí a žiakov k práci a k dobru. Aj don Bosco ju veľmi často používal, aby oduševnil svojich chlapcov.

Zhasnúť (modré) svetlo a spať

Je telefón posledná vec, ktorú pred spaním odložíte, a prvá, po ktorej ráno siahnete? Kontrolujete mobil, keď sa zobudíte uprostred noci? Pracujete na notebooku v posteli?

Skúšky budúcich animátorov prebehli úspešne

V sobotu 1. 6. 2024 sa u saleziánov v Bratislave na Miletičovej konali „skúšky“ t. j. pohovory s budúcimi animátormi, ktorí počas celého školského roku absolvovali animátorskú prípravu.