Počúvate podcasty?

od | mar 6, 2022 | Časopis 2/2022, Výchova

 

Autor: Viktória Norisová, Barbora Okruhľanská / Foto: archív a Unsplash

V porovnaní s rádiom je podcast to isté, čo je YouTube pre televíziu. Na YouTube pozeráme videá, cez podcasty počúvame rôzne relácie, rozhovory, zamyslenia.

Stačí nám k tomu pripojenie na internet, mať stiahnutú podcastovú aplikáciu alebo cez prehliadač nájsť podcastovú platformu a začať počúvať – cez smartphone, tablet či PC. Výhodou je, že podcasty sú uložené v databáze a vieme sa k nim vrátiť.

Otcom technológie je bývalý moderátor hudobnej televízie MTV Adam Curry, ktorý pre spoločnosť Apple vytvoril aplikáciu s názvom iPodder. Tá dokázala do počítača sťahovať zvukové nahrávky a potom ich sprístupniť mp3 prehrávaču od jablkovej spoločnosti. Slovo „podcast“ sa prvý raz objavilo v roku 2004. Vzniklo spojením názvu prehrávača iPod („pod“) a anglického slova broadcasting („casting“), čo znamená vysielanie. Nová technológia zaznamenala vo svete raketový nástup. Prvý slovenský tvorca podcastov Tomáš Ulej spomína, že kým v septembri 2004 vyhľadávač Google indexoval len 28 stránok, ktoré obsahovali výraz „podcast“, o mesiac to už bolo 100-tisíc a o deväť mesiacov 9 miliónov. New Oxford American Dictionary označilo „podcast“ za slovo roku 2005. Prešlo odvtedy už 17 rokov, takže podcast nie je nijaká novinka. Iba sa jej možno dostalo viac pozornosti počas pandémie, keď sa do nahrávania podcastov pustilo mnoho ľudí, spoločností, rádií, známych osobností.

2202_20-21_medialna vychova 02

O všetkom, zadarmo, kdekoľvek

Asi tak by sa dali zhrnúť tri najväčšie výhody podcastingu. Posledné štyri roky sa to ľuďmi so slúchadlami na ušiach v uliciach dosť premnožilo. Napriek tomu výskumy ukazujú, že podcasty najčastejšie počúvajú ľudia doma, napríklad pri zaspávaní, domácich prácach, jedení alebo popíjaní kávy. Až potom nasleduje presúvania sa dopravou, či už hromadnou, alebo vlastným autom, bicyklom. Ďalšími obľúbenými outdoorovými činnosťami spojenými s audioblogom v ušiach je kočíkovanie, venčenie domácich miláčikov či cvičenie. Český marketingový expert Pavel Šíma prepočítal, že ak by sme podcasty počúvali len počas dochádzania do práce alebo do školy (podľa dĺžky trasy), dokážeme napočúvať za jeden až štyri roky ekvivalent obsahu jedného bakalárskeho štúdia. Za počúvanie navyše neplatíme. Takmer všetky podcasty sú zadarmo. Tí najúspešnejší tvorcovia získavajú peniaze z reklamy.

Kľúčový rok 2018

Prvý slovenský podcast vznikol už v roku 2005. Založil ho už spomínaný Tomáš Ulej, ktorému chýbali klasické diela slovenskej literatúry vo zvukovej podobe, a tak ich začal nahrávať a uverejňovať pod hlavičkou „prvý slovenský podcast“. Nástup novej technológie mal veľmi pomalý priebeh a zlom nastal až v roku 2018. Podmaz.sk a skpodcasty.sk sú webové portály, ktorésa snažia zaregistrovať všetky dostupné slovenské podcasty. Medzi nimi nájdete aj niekoľko saleziánskych. Napríklad: Salezcast, FMA TALK, Povzbudenia mladým, Oratko online podcasty, Pavol Grach SDB, Saleziánsky POdcasta iné.

Tip na pôstnu „podcastovú“ aktivitu pre animátorov:

Nahrajte ako hlasovú správu večerné slovko alebo rannú povzbudzujúcu myšlienku pre svojich stretkáčov a rozpošlite im ju.

Opýtali sme sa…

Bohuš Levko SDB vydáva vlastný podcast s názvom Povzbudenia mladým. Nahral už viac ako 30 častí.

2202_20-21_medialna vychova 03

Bohuš Levko SDB

Prečo si sa rozhodol začať nahrávať vlastný podcast?

Chcel som byť s mladými aj počas obdobia pandémie a nejakým spôsobom ich sprevádzať v ich živote a povzbudiť ich. Keďže sa to nedalo cez osobný kontakt, rozhodol som sa takto vstúpiť do online sveta.

O čom sú tvoje epizódy?

Sú o duchovnom živote a o tom, ako v ňom rásť. Chcel som nejakým spôsobom ponúknuť svoju životnú skúsenosť, v ktorej stále rastiem, a zároveň aj bohatstvo Cirkvi, ktoré stále objavujem. Verím, že to nie sú veľké mudrovačky, ale povzbudenia, cez ktoré túžim v mladom človeku prebúdzať hlad po živote v Duchu. Chcel som nimi ponúknuť isté „abc“ duchovného života, teda to, čo je pre život v Kristovi dnes dôležité. Veľmi ma oslovujú cirkevní otcovia prvých storočí, preto sa snažím popreplietať podcasty aj ich výrokmi.

Čo je pre teba najťažšie pri nahrávaní?

Najťažšia je príprava obsahu. Musím byť pre danú tému zapálený a potom chcem, aby to malo hlavu a pätu. Snažil som sa zlepšovať aj kvalitu zvuku cez mikrofón a nahrávaciu zástenu. Všimol som si, že príprave jedného podcastu som venoval tak od 3 do 5 hodín.

Čo je pre teba povzbudením pokračovať v tejto mediálnej činnosti?

Asi spätná väzba, že to nejaký mladý človek počúva a pomáha mu to, a tiež to, že na digitálnom kontinente, kde mladých stále pribúda, je potrebný aj hlbší obsah.

 

Monika Skalová (provinciálka FMA) pravidelne publikovala v rámci podcastu „FMA talk“ vlastné epizódy s názvom „Iba jedna“. Nahrala cca 50 častí.

2202_20-21_medialna vychova 04

Monika Skalová (provinciálka FMA)

Prečo si sa rozhodla začať nahrávať podcast?

Na jeseň v roku 2020 sme ako saleziánky rozbehli podcasty pod názvom „FMA talk“. S touto myšlienkou prišla sestra Lamiya. Boli oslovené sestry, ktoré by mohli prispieť s nejakou témou. Ja som mala úvodný podcast a ešte jeden o vzťahoch. Tento tip priblíženia sa nielen k mladým sa mi veľmi páčil, ale vedela som, že nebudem mať časový priestor pripravovať si témy. Stále to vo mne vŕtalo, čo s tým. Oslovili ma augustiniáni so svojimi podcastmi, v ktorých dávali priestor aj mladým a laikom. A tak som rozmýšľala, ako osloviť mladých, resp. dať im priestor, lebo tie augustiniánske podcasty boli veľmi pekne a podnetne pripravené. A inšpirácia prišla. Podcast „Iba jedna“. Bolo to presne večer 23. 1. 2021pred sviatkom svätého Františka Saleského. Mala som úplne jasne pred sebou formát nového podcastu. Bolo mi jasné, že v tom má čosi dočinenia môj obľúbený „mediálny“ svätý.

O čom boli tvoje časti „Iba jedna“?

Iba jedna vlastne znamená, že hosť dostal iba jednu otázku, na ktorú odpovedal. Jednotlivé epizódy mali rovnaký formát: Najprv som uviedla podcast a hosťa, ktorého predstavili dvaja jeho kamoši či kamošky, aby tí, ktorí podcast počúvali, si hosťa vedeli viac predstaviť, a potom sa to už inak počúvalo. Ďalej nasledovala samotná odpoveď, ktorá bola v rozhraní 7 – 10 minút a v závere som niekoľkými slovami zhodnotila podcast, prípadne som vypichla nejakú dôležitú myšlienku a prezradila som otázku ďalšieho týždňa. Počas jedného roka zaznelo 50 otázok na rôzne témy. Nové epizódy som pridávala v nedeľu popoludní, aby to bola taká „pohodka“ pri počúvaní v oddychový deň.

Čo bolo pre teba najťažšie pri nahrávaní?

Asi mať všetko načas. Niekedy som mala taký plný týždeň, že bola sobota a ešte som nemala nikoho osloveného na ďalší podcast, a to som už zverejňovala v nedeľu novú otázku. Ale keď máte v sebe vášeň, tak prekážky sa dajú zdolať a ukazujú sa možnosti. Tak to bolo u mňa.

Aké podcasty počúvaš ty?

Počúvam tak sporadicky napríklad Bezhraničná láska, Svet kresťanstva, Psychologie, Denné povzbudenia, Modlitba so žalmami, Godzone, don Fabio Rossini, don L. M. Epicoco, Historická revue, Trochu inak s Adelou…

 

Zaujímavosti

= 30. september je Medzinárodný deň podcastov.

= Na svete je viac ako 1 milión aktívnych podcastov, viac ako 30 miliónov podcastových epizód, ktoré sú nahraté vo viac ako 100 jazykoch.

= Na konci roka 2021 bolo v zozname skpodcasty.sk evidovaných vyše 1700 slovenských podcastov.

= Podcasty môžete počúvať o rôznych témach, sú uložené v kategóriách ako príbehy, zdravý životný štýl, vzdelávanie, veda, umenie, móda, šport, rodina, politika, cestovanie, náboženstvo, história či jedlo.

= Najznámejšie podcastové platformy a aplikácie, kde si môžete vypočuť podcasty, sú Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

= Jednotlivé epizódy podcastov sa dajú stiahnuť, aby ste si ich mohli vypočuť, aj keď budete mimo internetového pripojenia.

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Príslovia Mamy Margity

Mama Margita bola srdcom Valdocca. Nachádzala sa vždy vo svojej izbe ako svätostánok v kostole, sprava i zľava obklopená niekoľkými stoličkami schovanými pod kopou bielizne na obšívanie.

Prečo ma rodičia nepochvália?

Pochvala je výborným prostriedkom na povzbudenie našich detí a žiakov k práci a k dobru. Aj don Bosco ju veľmi často používal, aby oduševnil svojich chlapcov.

Zhasnúť (modré) svetlo a spať

Je telefón posledná vec, ktorú pred spaním odložíte, a prvá, po ktorej ráno siahnete? Kontrolujete mobil, keď sa zobudíte uprostred noci? Pracujete na notebooku v posteli?

Skúšky budúcich animátorov prebehli úspešne

V sobotu 1. 6. 2024 sa u saleziánov v Bratislave na Miletičovej konali „skúšky“ t. j. pohovory s budúcimi animátormi, ktorí počas celého školského roku absolvovali animátorskú prípravu.