Stretne sa Slovák, Afričan a Aziat

od | júl 6, 2024 | Časopis 4/2024, Misie

 

Čaro saleziánskeho misijného dobrovoľníctva

Autor: Petronela Hnatová / Foto: Petronela Hnatová, Laura Belušková, Veronika Maďarová

Mnohí by očakávali, ako bude tento vtip pokračovať, ale toto je program saleziánskeho misijného dobrovoľníctva, ktorý bol, je a veríme, že naďalej bude obohatením pre mnohých našich mladých. Ako také dobrovoľníctvo vyzerá?

Súčasťou afrických provincií býva pestré národnostné zloženie saleziánskych komunít. Bratia z Indie aj východoázijských krajín sa dávajú do služby deťom a mladým na najchudobnejšom kontinente. Keď sa k nim pridajú zástupcovia kultúrne bohatých afrických krajín spolu s našimi dobrovoľníkmi z malého Slovenska, čas strávený na misii môže byť veľkou lekciou pre všetkých z nich. „Domov tvoria ľudia. Odkedy sme prišli do Don Bosco Seminary, cítim sa tu ako doma. Áno, spočiatku pomohlo prostredie, záhradka, domáce zvieratá a les nad domom. Lenže nebyť našej komunitnej rodiny, ktorá nás s láskou prijala, by to tak nebolo. Viem, že sme jedny z tých, ktoré majú veľké šťastie a často za to Bohu ďakujem,“ hovorí bývalá dobrovoľníčka Peťa. Spolu so svojimi spoludobrovoľníčkami strávila rok v Tanzánii, v komunite, kde stretli miestnych saleziánov, ale aj bratov z Vietnamu, Kene či Ghany. Nebolo to len o stretnutí, ale o spolupráci. Hlavnou činnosťou misijných dobrovoľníkov je saleziánska prítomnosť pri mladých v ich bežných činnostiach. Veľakrát sú dobrovoľníci zapojení do vyučovania, chystajú voľnočasové i duchovné aktivity, zapájajú sa do športov a práce s deťmi a v tom všetkom sa snažia nasledovať príklad dona Bosca.

Misie 07 2024 02

Beluškovci – spolupracovníci Beluškovci pri návšteve dcéry na jej ročnej misii

Táto skúsenosť dáva mladým priestor na sebarealizáciu, ale aj na spoznávanie svojich darov a talentov v cudzom prostredí. Po návrate sa so svojou skúsenosťou stávajú jedinečnými sprostredkovateľmi života v rozvojových krajinách.

Počas svojej ročnej misie sú mladí sprostredkovateľmi skúsenosti pre svojich najbližších. Rodičia a súrodenci, priatelia aj ľudia zo strediska zakaždým očakávajú, čo nové dobrovoľník zažíva, a zahŕňajú ho do svojich modlitieb. A to cítiť… Tým odvážnejším sa podarí vycestovať a navštíviť miesto, ktoré je pre ich blízkeho druhým domovom. Takto pred rokom prišli za dobrovoľníčkou Laurou jej rodičia: „Veľmi ma potešilo, že som im mohla ukázať naživo všetko to, čo som im dovtedy len opisovala. Mohli vidieť, čo som robila, ako chlapci tancujú na omši, mohli reálne ochutnať africké jedlá a zažiť tanzánsku dobrosrdečnosť na vlastnej koži.“ Podobnú návštevu sa tento rok podarilo zrealizovať súrodencom dobrovoľníčky Veroniky. Viac o tom sa dočítate v blogu Keňa očami mojej sestry na stránke www.saleziani.sk/smd.

Misie 07 2024 03

Maďarovci – dobrovoľníčka Veronika so súrodencami a adoptívnym bratom z centra Bosco Boys

Táto skúsenosť dáva mladým priestor na sebarealizáciu, ale aj na spoznávanie svojich darov a talentov v cudzom prostredí.

Misie 07 2024 04

Misie 07 2024 01

Komunita – Saleziánski bratia, ašpiranti a dobrovoľníčky v škole Don Bosco Seminary Mafinga

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Príslovia Mamy Margity

Mama Margita bola srdcom Valdocca. Nachádzala sa vždy vo svojej izbe ako svätostánok v kostole, sprava i zľava obklopená niekoľkými stoličkami schovanými pod kopou bielizne na obšívanie.

Prečo ma rodičia nepochvália?

Pochvala je výborným prostriedkom na povzbudenie našich detí a žiakov k práci a k dobru. Aj don Bosco ju veľmi často používal, aby oduševnil svojich chlapcov.

Carlo Braga

Carlo sa narodil v roku 1889. Detstvo a ranú pubertu prežil v Tirane, malom talianskom mestečku v Lombardskom kraji. Druhý syn z druhého manželstva stratil svojich blízkych, keď bol ešte dieťa.

Riadiť sa Božím snom niečo aj stojí (MB II, 44)

Mnohí ľudia si myslia, že mať nadprirodzené sny musí priniesť do života človeka istotu a radosť. Autor Biografických spomienok nám približuje atmosféru, v ktorej vidíme, že sny nepriniesli donovi Boscovi nijaké uľahčenie života, naopak, pre ne musel čeliť mnohým protivenstvám.