MIVA Slovensko chce opäť pomôcť saleziánom v Azerbajdžane

od | máj 26, 2024 | Misie

 

Autor: Barbora Molnárová – Koordinátorka projektov MIVA Slovensko / Foto: SDB Azerbajdžan

„To najlepšie, čo môžeme urobiť na svete, je robiť dobro, byť veselý a nechať čvirikať vrabcov.“ (Don Bosco)

… tak sme si nechali jedno dopoludnie vrabcov za oknom čvirikať a ja som sa započúvala do rozprávania dvoch veselých Saleziánov, o tom, aký je Boh dobrý a ako napreduje ich misia v Azerbajdžane, kde Saleziáni pôsobia od roku 2000.

O katolíckej misii v post-sovietsko-islamskom Azerbajdžane ste isto už počuli, alebo čítali. V krajine žije 10 miliónov obyvateľov a katolícke farnosti sú len na dvoch miestach. Jednou je práve farnosť s Kostolom Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Baku. Farnosť vznikla kvôli katolíkom, prichádzajúcim do Azerbajdžanu za prácou. Sú to ľudia z celého sveta, hlavne z Filipín, Pakistanu, Indie, Srí Lanky, Afriky a Európy, ktorí pracujú v naftovom priemysle, alebo ako pomocnice v domácnostiach. Sväté omše slúžia v angličtine, ruštine a azerbajdžančine. Ľudia sa zaujímajú o otázky viery a radi sa so Saleziánmi rozprávajú.

Zbierka 05 2024 01

Cestou na chatu

Nohami kráčajte po zemi, ale srdcom buďte v nebi“ (Don Bosco)

Tak aj Saleziáni don Bosca jazdia po Azerbajdžane a na pastoračnú činnosť nevyhnutne potrebujú autá, no tie ktoré užívajú, sú už veľmi opotrebované. Preto požiadali MIVA Slovensko – (slovenskú organizáciu pomáhajúcu misionárom so zabezpečovaním dopravných prostriedkov) o pomoc na získanie 7-miestneho Fiat Doblo. Auto používajú na presuny medzi kostolom, oratóriom a chatou, kde mávajú duchovné obnovy a tábory pre mladých a tak by mohli previezť aj viac ľudí naraz. V komunite je 7 bratov Saleziánov (6 Slovákov a 1 Ind).

Zbierka 05 2024 02

Kostol v Baku

Aj po vodu treba ísť autami

Zaujímavé je, že v Azerbajdžane je pitná voda niekedy vzácnejšia, ako ropa. Vodu dokonca aj v niektorých mestských častiach hlavného mesta v potrubí zo sovietskej éry počas dňa vypínajú, pretože potrubie je v zlom stave. Ani riek a vodných zdrojov nie je veľa. Preto sa používajú nádrže na vodu, ktoré sa naplnia úžitkovou vodou a tá sa postupne používa – ventily mesto ráno a večer na krátky čas otvorí, nádrže sa naplnia a potom ich zatvorí. Pitná voda sa však musí kupovať. Viete si však predstaviť organizovať tábor pre 40 detí v lete bez vody? S údivom som počúvala, ako musia byť bratia Saleziáni zorganizovaní: „Pri chate máme v zemi nádrž na vodu, kam dováža 10 tonová cisterna vodu na 2 – 3 dni. Niekoľkokrát za týždeň sa voda prečerpáva a používa sa na hygienu a umývanie riadu. Pitnú vodu kupujeme v 20 litrových kanistroch v obchodoch, alebo cestujeme na miesta, kde sa môže voda načerpať. To musíme robiť výjazdy aj každý druhý deň a naplniť 8 až 10 kanistrov. Bez auta to jednoducho nejde“ – hovorí brat Radoslav. Za rozhovor ďakujem Don Martinovi Bonkálovi a bratovi Radoslavovi Schudichovi.

V dňoch (22. 7 – 28. 7. 2024) budeme na Slovensku sláviť Národný týždeň svätého Krištofa, ktorý je patrónom pútnikov a misionárov. Pomôžte nám aj pri tejto príležitosti vyzbierať financie na zakúpenie 7- miestneho automobilu FIAT DOBLO pre slovenských Saleziánov v Azerbajdžane.

Zbierka 05 2024 04

MIVA Slovensko je humanitárna organizácia Katolíckej cirkvi. Podporuje dopravu misionárov. Najčastejšie zabezpečuje autá, bicykle, motocykle a sanitky. Prispieť môžete priamo na účet: SK72 0900 0000 0052 0028 2391 VS: 1117

Viac informácií o projekte nájdete na www.mivaslovensko.sk

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Stretne sa Slovák, Afričan a Aziat

Mnohí by očakávali, ako bude tento vtip pokračovať, ale toto je program saleziánskeho misijného dobrovoľníctva, ktorý bol, je a veríme, že naďalej bude obohatením pre mnohých našich mladých. Ako také dobrovoľníctvo vyzerá?

Dobrovoľníci prijali misijné kríže

Traja vytrvalí dobrovoľníci v nedeľu 23. júna 2024 dobehli do cieľa svojej ročnej prípravy a prijali misijné kríže z rúk otca provinciála Petra Timka.