Udržateľné cestovanie = zážitok pre celú planétu

od | júl 2, 2022 | Časopis 4/2022, Výchova

 

Autor: Alžbeta Zelná, Kristína Zelná / Foto: autorky textu

Priblížil sa čas prázdnin, dovoleniek a každý z nás sa preto snaží naplánovať leto čo najefektívnejšie, aby sme prežili čo najkrajšie dni plné oddychu a nových zážitkov. A niekedy popri tej snahe dopriať sebe a svojim blízkym dovolenku snov zabúdame na to najdôležitejšie – na našu planétu. Prinášame vám preto niekoľko tipov, ako tento rok stráviť dovolenku aspoň trošku ekologickejšie, bez negatívneho dopadu na našu planétu.

Najväčšie výzvy ekologickej dovolenky

Poznáte ten pocit, keď konečne prídete na miesto dovolenky a čakajú na vás preplnené ulice a historické pamiatky, pláže sú hlava na hlave a na každom kroku stojíte v dlhom rade? Hovoríme o „overturizme“ alebo trende masového turizmu. Vznikol v dôsledku jednoduchšieho a dostupnejšieho cestovania. Avšak táto prehnaná túžba spoznávať veľmi negatívne vplýva na život domácich aj na životné prostredie. Dáta hovoria, že cestovný ruch je zodpovedný za približne 8 až 11 percent z celkových emisií skleníkových plynov. Lietadlo pri prelete Európou totiž vypustí do ovzdušia až 122 gramov oxidu uhličitého, a to len v rámci jedného kilometra. Spotreba energií a pitnej vody hotelmi v dovolenkových destináciách je rovnako alarmujúca. Výstrahou by však mali byť aj rozpad infraštruktúry, ktorý spôsobuje nahrádzanie škôl či knižníc kaviarňami, hotelmi a zmenárňami; nárast cien potravín, ktoré sú pre domácich neprijateľné; ohrozenie prírodného bohatstva a znečisťovanie životného prostredia nielen plastmi… toto všetko je iba malá časť mnohých negatívnych dopadov, ktoré môže prinášať naša „nevinná“ dovolenka.

Zp 07 2022 01

„Overturizmus“ alebo trend masového turizmu vznikol v dôsledku jednoduchšieho a dostupnejšieho cestovania, ale veľmi negatívne vplýva na život domácich aj na životné prostredie

Ako začať so „zodpovedným“ turizmom?

V prvom rade je dôležité vedieť, že za slovným spojením „zodpovedný turizmus“ sa skrýva cielená snaha vytvárať lepšie miesta pre život aj krátku dovolenku. Povzbudzuje v prvom rade k lokálnemu prístupu – letná dovolenka v krajine, kde žijem, či nákupy od miestnych výrobcov a predajcov – od ovocia a zeleniny až po spomienkové predmety. V snahe zmierniť dopad sa však nedajme oklamať jednoduchým zháňaním suvenírov na vlastnú päsť. Pri zbieraní mušlí, ulít, kamienkov alebo piesku treba dbať na zákony krajín, ktoré vývoz takýchto predmetov zakazujú. Vo Francúzsku môžete za zber piesku na pláži dostať celkom vysokú pokutu a v Egypte majú tiež prísne pravidlá na vývoz kamienkov a piesku z oblasti pyramíd v Gaze, keďže tvoria kultúrne dedičstvo. Myslite aj na fakt, že tieto neživé kúsky prírody sú neodmysliteľnou súčasťou prirodzeného kolobehu v prírode, ktorým polička doma nie je.

Dá sa zodpovedne cestovať?

Ubytovanie a stravovanie u domácich alebo v menších podnikoch rodinného typu či využívanie miestnej dopravy si dokážeme naplánovať dopredu, je preto dôležité myslieť na to, kam cestujeme, ako a najmä kedy – aj toto je zodpovedné cestovanie. Turisti sa tak vyhýbajú exotickým rezortom, medzinárodným sieťam hotelov a dovolenkovým plavbám či výletným lodiam, ktoré zamorujú moria a oceány, ale aj mestá a ich prístaviská. Vypúšťajú totiž veľké množstvá odpadových vôd a odpadov, ktoré končia v oceánoch alebo na plážach. Najhorší dopad však majú na morský život a stále viac znečistené koralové útesy, ktoré síce dokážu prežiť klimatické zmeny, ale treba sa dobre starať o ich zdravie. Od nich totiž závisí až 25 % života v moriach a oceánoch. Môže sa stať, že už o pár rokov nebude dovolenkové šnorchlovanie možnosťou ani výsadou. Netreba zabúdať, že cestovanie a dovolenkovanie s rešpektom k domácim, prírode a planéte prináša uznanie a skvelý pocit z ohľaduplného prístupu aj voči budúcim generáciám.

Zp 07 2022 02

Vo Francúzsku môžete za zber suvenírov na pláži dostať celkom vysokú pokutu a v Egypte majú tiež prísne pravidlá na vývoz piesku z oblasti pyramíd v Gaze, keďže tvoria kultúrne dedičstvo

Vyskúšajte „pomalé“ cestovanie

Pomalé cestovanie alebo slow travel je ďalšia forma zodpovedného a udržateľného turizmu. Nie je to nič komplikované, a dokonca možno tento spôsob mnohí z vás už využívajú. Stačí navštíviť a objavovať neznáme či nezaujímavé miesta pre iných dovolenkárov, pochutnávať si na lokálnej kuchyni a najmä byť v kontakte s miestnymi, ktorí nám môžu ukázať, ako sa tam skutočne žije. Ide o prežívanie voľna v harmónii s prírodou, pričom najdôležitejšie je plánovanie – kedy spomalíte a čo chcete zažiť. O to viac si budete môcť naplno oddýchnuť a vypnúť od bežného stresu. Cieľom je predsa oddychovať a nikam sa neponáhľať.

Čo ponúka dovolenka na Slovensku?

Aj v dôsledku výrazného dopadu klimatických zmien na našu krajinu je viac než na mieste vyskúšať dovolenku doma a má to hneď aj svoje pozitíva. Pri cestovaní po Slovensku by sme za sebou nemuseli nechať veľkú uhlíkovú stopu. A to vďaka preprave vlakmi, ktoré vyprodukujú iba 6 – 41 gramov oxidu uhličitého na jeden kilometer (záleží však na type vlaku). Možnosťou sú aj bicykle, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube aj vďaka stále pribúdajúcim cyklistickým trasám naprieč Slovenskom. Ďalším výrazným pozitívom je obrovský dopad domácej dovolenky na ekonomiku našej krajiny. Podporiť môžeme lokálnych predajcov, ubytovať sa v zariadeniach, ktoré po pandémii potrebujú našu pomoc, lebo sú na hrane prežitia, alebo navštíviť múzeá a galérie, ktoré si za posledné dva roky nezažili veľa pozornosti. Dôležitým faktom naďalej zostáva, že takto oveľa lepšie spoznáme svoju rodnú krajinu.

Zp 07 2022 03

Pri cestovaní po Slovensku by sme za sebou nemuseli nechať veľkú uhlíkovú stopu vďaka preprave vlakmi a bicyklami aj vďaka stále pribúdajúcim cyklistickým trasám naprieč Slovenskom

Kam s rodinou aj priateľmi?

Vyskúšajte napríklad dovolenku v prírode pod stanom, pravdaže v bezpečných lokalitách a na určených miestach. Alebo vás láka pobyt na ranči medzi zvieratami, kde sa dokonca niečo naučíte? Osobne odporúčame splavovanie rieky, a keďže ich na Slovensku nemáme až také divoké, sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Za zmienku stojí splav Váhu na pltiach alebo splav Hronu či Malého Dunaja na raftoch. Nezaškodí ani turistika a návšteva Slovenského raja, Štiavnických vrchov a miestnych tajchov, Vysokých či Nízkych Tatier alebo Malej aj Veľkej Fatry. Medzi výnimočné miesta u nás patria nepochybne hrady či zrúcaniny hradov. Dokopy ich máme vyše 120 a mnohé z nich prešli rekonštrukciou alebo sú v procese a môžeme ju navyše podporiť. Neverili by ste, koľko je tu zaujímavých miest, ktoré ešte nepoznáme alebo ich máme šancu vidieť možno poslednýkrát. Príkladom je Demänovská ľadová jaskyňa, ktorá už čoskoro stratí svoj prívlastok ľadová. S touto znepokojujúcou informáciou prišli tvorcovia filmu „Po nás potopa“, ktorí uvádzajú, že koncom roka 2005 bol objem ľadu v Demänovskej ľadovej jaskyni okolo 1000 m3, pričom v roku 2022 je to už len 80 m3. Dokument určite odporúčame vidieť celý. Nájdete ho na stránke www.ponaspotopa.sk spolu s ďalšími zaujímavosťami a výzvami k pomoci, aby sa situácia už viac nezhoršovala.

Zp 07 2022 04

Dokument Po nás potopa prináša znepokojivé informácie o tom, aké dopady má a bude mať klimatická kríza na naše životy

Na záver dôležitá pripomienka, že tému znižovania negatívneho dopadu cestovného ruchu na životné prostredie máme v rukách my – samotní cestovatelia. Začať so zelenším turizmom môže teda každý jeden z nás už o niekoľko týždňov. A ešte stále stihnete stornovať tú lacnú letenku za pár eur do tradičnej dovolenkovej destinácie. O niekoľko rokov sa totiž môže stať, že už nebudeme môcť dovolenkovať ani v našej na prírodné krásy bohatej krajine. Netreba slanú vodu, keď sa pri výstupe na Rysy môžeme kúpať v slanom pote a robíme aj niečo pre svoje zdravie z dlhodobého hľadiska!

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Digitálni pomocníci

Začiatok školského roka prináša pre rodiny množstvo nových povinností a výziev. Všetko je potrebné naplánovať, zorganizovať, nezabudnúť na nič dôležité, čo môže byť stresujúce.

Na prahu nového školského roka

Nový školský rok vždy prináša nové výzvy aj novú štartovaciu čiaru. Niektoré sa dosiahnu, iné vzdialia, niektoré sa naplnia, iné nie.

Preventívny systém vo výchove mládeže IX.

V predošlých častiach sme analyzovali tri piliere: rozum, náboženstvo a láskavosť, ktoré sa prejavujú v konkrétnych postojoch asistencie pri mladom človeku. V ďalších častiach sa zameriame na postoje vedúce k výchovnému ideálu a cieľu. Dnes to budú povinnosti a tresty.

Príslovia Mamy Margity

Mama Margita bola srdcom Valdocca. Nachádzala sa vždy vo svojej izbe ako svätostánok v kostole, sprava i zľava obklopená niekoľkými stoličkami schovanými pod kopou bielizne na obšívanie.