Polenta na sladko

od | jan 24, 2023 | Osobitný článok

 

Príbeh zo života dona Bosca

Iným druhom ľudí, ktorí prichádzali do domu mamy Margity, boli potulní predavači. Pretože Margitina dobrota bola v oblasti Morialda známa, jej dom bol miestom, kde sa stretávali všetci, čo hľadali pohostinné prístrešie.

„Mama Margita, máte trochu miesta na prenocovanie?“

„A prečo nie?“

„A máte aj trochu jedla na večeru?“

„Nechajte to na mňa, niečo nájdeme.“

Janko bol vždy pri takýchto príležitostiach oficiálnym kuchárom. Raz musel matke oznámiť, že už nemajú nič na večeru pre hosťa. Margita s úsmevom začala hľadať a nakoniec našla chlieb z prosa. Namrvila ho do hrnca s vodou, ale keď to zovrelo, stala sa z neho taká nechutná kaša, že sa to nedalo jesť. Janko ju dal ochutnať mame, ktorá sa neprestala milo usmievať. Išla do stajne nadojiť trochu mlieka, pridala ho do hrnca a tak sa dala tá kaša jesť.

To, čo viac ako čokoľvek iné dochucovalo jej dobročinnú pohostinnosť, bola jej zdvorilosť a láskavosť.

Ráno hosť nenachádzal slov, ako sa primerane poďakovať žene, ktorá neustále odmietala akúkoľvek ponúkanú odmenu slovami: „Hostím priateľov, nie som krčmárka.“

 

Polenta na sladko

Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: autorka


Olej obr 01Tepelná úprava: 5 min
Olej obr 02Porcie: 3 porcie
Olej obr 03Celkový čas: 15 min

Ingrediencie:
300 ml vody
100g polenty
3 polievkové lyžice medu
6 polievkových lyžíc smotanového jogurtu

Podľa chuti:
Škorica, mrazené ovocie, zavárané ovocie

Postup:
1. Uvaríme polentu podľa návodu na obale: ja som si nechala zovrieť vodu a následne som vysypala polentu do vody. Miešala som ju kým trochu nezmäkla a nechala som ju napučať mimo ohňa.

Polenta 01 2023 02

2. Keď bola mäkká, dala som si ju do misky a pridala som smotanový jogurt a med.

Polenta 01 2023 03

Polenta 01 2023 04

3. Všetko som dobre pomiešala a dala do pohárikov.

4. Ovocie som si dala do hrnca a varila som ho, kým sa mi z neho neurobila kaša. Osladila som medom. Nechala som ho vychladnúť. Po vychladnutí som dala do pohárov.

Polenta 01 2023 05

5. Ak chceme mať polentu škoricovú, pridáme ju rovno k jogurtu. Na záver môžeme ešte posypať škoricovým cukrom.

Polenta 01 2023 06

 

Zdieľať článok

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a
X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný mesiac

Naši partneri

Boletín Salesiano Španielsko

Il Bollettino Salesiano Taliansko

Salesiánský magazín

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Rok vďačnosti 5. etapa – Ihrisko

Od 1. júla 2024 už prebieha posledná etapa prípravy na 100. výročie príchodu saleziánov na Slovensko. Osobnosť, ktorá nás môže v tejto etape sprevádzať, je sestra saleziánka blahoslavená Mária Troncatti FMA.

Arcidiecézna púť v Gaboltove 2024

Gaboltov je najvýznamnejším pútnickým miestom Košickej arcidiecézy a je známy veriacim katolíkom na celom Slovensku. 20. – 21. júla 2024 sa tu bude konať hlavná výročná púť.

Prímestský tábor v Novej Dubnici

Uskutočnil sa v dňoch 1. – 5. júla 2024. O 127 detí sa staralo 55 animátorov, z toho traja saleziáni. Celý tábor zastrešoval direktor domu don František Kubovič.

Blahoslavený Titus medzi nami

Mnohých ctiteľov blahoslaveného Titusa Zemana, ktorí ho túžia bližšie spoznať a stretnúť sa s ním, privedú kroky do jeho rodiska, do Bratislavy-Vajnôr, kde je vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie uložený jeho hlavný relikviár.

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a
X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný mesiac

Naši partneri

Boletín Salesiano Španielsko

Il Bollettino Salesiano Taliansko

Salesiánský magazín