Príbeh zo života dona Bosca
Iným druhom ľudí, ktorí prichádzali do domu mamy Margity, boli potulní predavači. Pretože Margitina dobrota bola v oblasti Morialda známa, jej dom bol miestom, kde sa stretávali všetci, čo hľadali pohostinné prístrešie.
„Mama Margita, máte trochu miesta na prenocovanie?“
„A prečo nie?“
„A máte aj trochu jedla na večeru?“
„Nechajte to na mňa, niečo nájdeme.“
Janko bol vždy pri takýchto príležitostiach oficiálnym kuchárom. Raz musel matke oznámiť, že už nemajú nič na večeru pre hosťa. Margita s úsmevom začala hľadať a nakoniec našla chlieb z prosa. Namrvila ho do hrnca s vodou, ale keď to zovrelo, stala sa z neho taká nechutná kaša, že sa to nedalo jesť. Janko ju dal ochutnať mame, ktorá sa neprestala milo usmievať. Išla do stajne nadojiť trochu mlieka, pridala ho do hrnca a tak sa dala tá kaša jesť.
To, čo viac ako čokoľvek iné dochucovalo jej dobročinnú pohostinnosť, bola jej zdvorilosť a láskavosť.
Ráno hosť nenachádzal slov, ako sa primerane poďakovať žene, ktorá neustále odmietala akúkoľvek ponúkanú odmenu slovami: „Hostím priateľov, nie som krčmárka.“
Polenta na sladko
Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: autorka
Tepelná úprava: 5 min
Porcie: 3 porcie
Celkový čas: 15 min
Ingrediencie:
300 ml vody
100g polenty
3 polievkové lyžice medu
6 polievkových lyžíc smotanového jogurtu
Podľa chuti:
Škorica, mrazené ovocie, zavárané ovocie
Postup:
1. Uvaríme polentu podľa návodu na obale: ja som si nechala zovrieť vodu a následne som vysypala polentu do vody. Miešala som ju kým trochu nezmäkla a nechala som ju napučať mimo ohňa.
2. Keď bola mäkká, dala som si ju do misky a pridala som smotanový jogurt a med.
3. Všetko som dobre pomiešala a dala do pohárikov.
4. Ovocie som si dala do hrnca a varila som ho, kým sa mi z neho neurobila kaša. Osladila som medom. Nechala som ho vychladnúť. Po vychladnutí som dala do pohárov.
5. Ak chceme mať polentu škoricovú, pridáme ju rovno k jogurtu. Na záver môžeme ešte posypať škoricovým cukrom.
0 komentárov