Ochutený olivový olej

od | nov 18, 2022 | Osobitný článok

 

Príbeh zo života dona Bosca

Mama Margita chodila každý týždeň vo štvrtok do Castelnuova na trh. Raz v takýto štvrtok Janko, osemročný, prerušil hru, pribehol do kuchyne, zobral stoličku a na špičkách hľadal čosi na skrini. Možno hľadal nejakú vec, ktorú potreboval ku hre.
Ale práve, keď zo všetkých síl naťahoval ruku, bác! Fľaša s olejom, ktorá stála na skrini, padla na dlážku. Rozbila sa a olej sa rozlial na červené tehly.
Keď Jankov brat Jozef zbadal tú pohromu, chytil sa za hlavu.
„Ktovie, čo na to povie večer mama.“
Janko chvíľu sedel a mlčal. Potom vytiahol z vrecka svoj nožík, išiel k plotu a odrezal čo najkrajšiu a najohybnejšiu paličku a začal do jej kôry vyrezávať všelijaké ozdoby a ornamenty.

Keď sa začalo slnko schyľovať, išli mame naproti.
„Dobrý večer, mama, Ako sa máte?“
„Dobre. A ty si bol dobrý?“
„Ach, mama, pozrite!“ – a podáva jej vyrezávaný prút.
„Čo si zasa vyviedol?“
„Tentokrát si naozaj zaslúžim, aby ste ma zbili. Nanešťastie, rozbil som fľašu s olejom.“
Podáva jej paličku, dvíha zrak a kajúcne sa na ňu zahľadí.
Margita sa na chvíľu naň pozrie a keď vidí jeho ochotu prijať akýkoľvek trest, pokojne povie: „Mrzí ma, že si rozbil fľašu s olejom. Ale som rada, že si ma nechcel oklamať. Druhýkrát buď pozornejší a najskôr rozmýšľaj, čo ideš urobiť, pretože olej je veľmi drahý.“

 

Ochutený olivový olej

Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: Autorka
Olej obr 01Tepelná úprava: 5 min
Olej obr 02Porcie: 1 porcia
Olej obr 03Celkový čas: 20 min

Ingrediencie:
  200 ml panenského olivového oleja
  2 strúčiky cesnaku
  2 sušené rajčiny
  2 vetvičky tymianu
  2 vetvičky rozmarínu

Môžete použiť bylinky alebo suroviny, ktoré máte doma – čili, bobkov list, čierne korenie, farebné korenie, na sladko môžeme použiť levanduľu, citrus či vanilku – pri použití na sladko použite iný ako extra vergine olej, lebo má príliš špecifickú chuť…

Postup:
1. V prvom rade si nájdite vhodné fľaše na tento olej. Odporúčam radšej menší objem, lebo takto ochutený olej vydrží maximálne 3 mesiace.

Olej 11 2022 02

2. Nádobu si vyvaríme vo vriacej vode a takto vydezinfikujeme. Následne ju necháme dobre vysušiť, aby nám neostali kvapky vody, pretože vlhkosť by mohla urýchliť kazivé procesy.

Olej 11 2022 03

3. Olej si vylejeme do hrnca a zohrejeme na 50 – 60 °C. Mali by sa urobiť na dne hrnca také vlnky.

Olej 11 2022 05

4. Následne do vysušenej nádoby si poukladáme bylinky a suroviny, ktoré chceme, aby v oleji zanechali chuť.

Olej 11 2022 04

5. Zalejeme zohriatým olejom a necháme prirodzene vychladnúť.

Olej 11 2022 06

6. Ak je ochutený olej studený zavrieme ho buď korkom alebo použijeme fľašu už aj s uzáverom.

Olej 11 2022 07

7. Olej necháme oddychovať asi týždeň. Po týždni ho môžeme cez gázu / sitko zliať alebo necháte bylinky v oleji plávať.

Olej 11 2022 08

Olej 11 2022 09

Použitie: rôzne marinády na mäso, na pečenú zeleninu, na pečené zemiaky, do šalátov, polievok, dusenej zeleniny, skvelý darček na Vianoce alebo k narodeninám či meninám.

Olej 11 2022 10

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

TEHLIČKA 2024

Pôstna zbierka Tehlička prináša aj v tomto roku možnosť aktívne pomáhať a zlepšiť podmienky na vzdelávanie viac ako tisícke detí a mladým v Edukačnom centre svätej Bakhity na misii v Tonj v Južnom Sudáne.

Don Ján Tocký – životopis

Životopis dona Tockého a spomienky na dramatický prechod hranice pri odchode  z komunistického Československa smerom do Talianska.