Ochutený olivový olej

od | nov 18, 2022 | Osobitný článok

 

Príbeh zo života dona Bosca

Mama Margita chodila každý týždeň vo štvrtok do Castelnuova na trh. Raz v takýto štvrtok Janko, osemročný, prerušil hru, pribehol do kuchyne, zobral stoličku a na špičkách hľadal čosi na skrini. Možno hľadal nejakú vec, ktorú potreboval ku hre.
Ale práve, keď zo všetkých síl naťahoval ruku, bác! Fľaša s olejom, ktorá stála na skrini, padla na dlážku. Rozbila sa a olej sa rozlial na červené tehly.
Keď Jankov brat Jozef zbadal tú pohromu, chytil sa za hlavu.
„Ktovie, čo na to povie večer mama.“
Janko chvíľu sedel a mlčal. Potom vytiahol z vrecka svoj nožík, išiel k plotu a odrezal čo najkrajšiu a najohybnejšiu paličku a začal do jej kôry vyrezávať všelijaké ozdoby a ornamenty.

Keď sa začalo slnko schyľovať, išli mame naproti.
„Dobrý večer, mama, Ako sa máte?“
„Dobre. A ty si bol dobrý?“
„Ach, mama, pozrite!“ – a podáva jej vyrezávaný prút.
„Čo si zasa vyviedol?“
„Tentokrát si naozaj zaslúžim, aby ste ma zbili. Nanešťastie, rozbil som fľašu s olejom.“
Podáva jej paličku, dvíha zrak a kajúcne sa na ňu zahľadí.
Margita sa na chvíľu naň pozrie a keď vidí jeho ochotu prijať akýkoľvek trest, pokojne povie: „Mrzí ma, že si rozbil fľašu s olejom. Ale som rada, že si ma nechcel oklamať. Druhýkrát buď pozornejší a najskôr rozmýšľaj, čo ideš urobiť, pretože olej je veľmi drahý.“

 

Ochutený olivový olej

Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: Autorka
Olej obr 01Tepelná úprava: 5 min
Olej obr 02Porcie: 1 porcia
Olej obr 03Celkový čas: 20 min

Ingrediencie:
  200 ml panenského olivového oleja
  2 strúčiky cesnaku
  2 sušené rajčiny
  2 vetvičky tymianu
  2 vetvičky rozmarínu

Môžete použiť bylinky alebo suroviny, ktoré máte doma – čili, bobkov list, čierne korenie, farebné korenie, na sladko môžeme použiť levanduľu, citrus či vanilku – pri použití na sladko použite iný ako extra vergine olej, lebo má príliš špecifickú chuť…

Postup:
1. V prvom rade si nájdite vhodné fľaše na tento olej. Odporúčam radšej menší objem, lebo takto ochutený olej vydrží maximálne 3 mesiace.

Olej 11 2022 02

2. Nádobu si vyvaríme vo vriacej vode a takto vydezinfikujeme. Následne ju necháme dobre vysušiť, aby nám neostali kvapky vody, pretože vlhkosť by mohla urýchliť kazivé procesy.

Olej 11 2022 03

3. Olej si vylejeme do hrnca a zohrejeme na 50 – 60 °C. Mali by sa urobiť na dne hrnca také vlnky.

Olej 11 2022 05

4. Následne do vysušenej nádoby si poukladáme bylinky a suroviny, ktoré chceme, aby v oleji zanechali chuť.

Olej 11 2022 04

5. Zalejeme zohriatým olejom a necháme prirodzene vychladnúť.

Olej 11 2022 06

6. Ak je ochutený olej studený zavrieme ho buď korkom alebo použijeme fľašu už aj s uzáverom.

Olej 11 2022 07

7. Olej necháme oddychovať asi týždeň. Po týždni ho môžeme cez gázu / sitko zliať alebo necháte bylinky v oleji plávať.

Olej 11 2022 08

Olej 11 2022 09

Použitie: rôzne marinády na mäso, na pečenú zeleninu, na pečené zemiaky, do šalátov, polievok, dusenej zeleniny, skvelý darček na Vianoce alebo k narodeninám či meninám.

Olej 11 2022 10

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Tisíc a jeden vtip

„Mamka, čo ti mám kúpiť na narodeniny?“
„Postačí mi, keď sa budeš dobre učiť.“
„Tak ja ti predsa len niečo kúpim…“

Pozvánka na adventný čas

Spoločenstvo TYMIAN pozýva miništrantov a ich rodiny na adventné online stretnutia (AMOS), v rámci ktorých odznejú adventné príbehy, modlitby a súťažné otázky s možnosťou zaujímavých výhier.

7 návykov – vzdelávací kurz

Mladých zo stredísk i širokej saleziánskej rodiny pozývame na školenie 7 návykov, ktoré organizuje združenie DOMKA po dvojročnej prestávke.