Sezónne stravovanie = využívanie lokálnych a dostupných zdrojov

od | aug 30, 2022 | Časopis 5/2022, Výchova

 

Autor: Kristína Zelná, Alžbeta Zelná / Foto: autorky textu a Pexels

Prednedávnom sme sa v článku okrajovo dotkli témy sezónneho stravovania a keďže tiež súvisí s ekologickejším životným štýlom, pozrieme sa teraz spoločne na konzumáciu plodín, pestovaných alebo spracovaných v konkrétnom ročnom období.

Hovoríme napríklad o zemiakoch a jablkách na jeseň, ktoré si pri správnom skladovaní vychutnáme aj počas roka. Alebo o fermentovaní či zaváraní letného ovocia a zeleniny na zimu, vďaka čomu pri vhodnom spracovaní získame aj probiotiká, potrebné pre zdravé fungovania trávenia.

Sezónne stravovanie 

Znamená, že pri varení a stravovaní využívame najmä potraviny, ktoré sú v konkrétnom ročnom období pre náš organizmus najviac potrebné a prospešné. Náš jedálniček je tak nielen obohatený o množstvo minerálov, vitamínov a iných živín, ale tiež o čerstvé, chutnejšie a najmä kvalitnejšie potraviny. Treba tiež dodať, že pri nákupe od lokálnych predajcov nie sú obvykle tieto plodiny chemicky ošetrované. A vďaka nákupu sezónneho ovocia a zeleniny priamo od lokálnych pestovateľov alebo na trhoviskách podporujeme miestnu ekonomiku. Môže to byť aj šanca na šetrenie financií, jedlo totiž nakupujeme vtedy, keď je najmenej nákladné na pestovanie, spracovanie, prevoz a pod.

Zp 08 2022 02

Nákup sezónneho ovocia a zeleniny priamo od lokálnych pestovateľov alebo na miestnych trhoviskách podporuje miestnu ekonomiku

Na trhovisku si však radšej dajte pozor na predajcov, ktorí predávajú celú škálu potravín, od citrusov, cez zemiaky až po paradajky, pretože potraviny často len prekupujú od väčších dodávateľov.

Pravda o dovážanom ovocí a zelenine

Exotické ovocie, ktoré si v dnešnej dobe môžeme dopriať, nie je dostupné v našom podnebnom pásme. Nie je typické, že nám na záhrade rastie banánovník, pomarančovník či citrónovník. Kde-tu sa už objavujú figovníky, ale nie všetky prežijú tuhšiu zimu. Citrusy a exotické plodiny zas u nás nájdete výlučne na pultoch v klimatizovaných obchodoch pričom citróny, limety a mandarínky by sa nemali skladovať pri teplote nižšej ako 10°C.

Zp 08 2022 03

Exotické ovocie, ktoré si v dnešnej dobe môžeme dopriať, nie je dostupné v našom podnebnom pásme a jeho dovoz na Slovensko zanecháva obrovskú uhlíkovú stopu

Pomaranče sú síce menej citlivé na chlad, avšak dlhý prevoz a uskladnenie v chladničke nepomáha ani ich chuti, ani ich výživovým hodnotám. A práve tieto potraviny sa k nám musia dovážať dni, týždne až mesiace, častokrát spoza oceánu, kde “dozrievajú” v tmavých kontajneroch, pričom ich transport za sebou zanecháva obrovskú uhlíkovú stopu. A ako sme spomínali v našom článku o Etickom konzume, produkcia niektorých tropických plodín – banánov a avokáda, sa navyše spája aj s vykorisťovaním pracovníkov, najmä zo strany drogových kartelov.

Pozrime sa na to, aké plodiny si môžeme dopriať na Slovensku počas jednotlivých období v roku:

Jeseň

Keď sa nad tým zamyslíme a budeme viac vnímať prírodu, uvedomíme si, že v každom ročnom období rastie prevažne také ovocie a zelenina, aké naše telo potrebuje. Preto si napríklad v tomto chladnejšom jesennom období môžeme spríjemniť deň čerstvými jablkami a hruškami alebo chutnou polievkou z rôznych druhov tekvíc či zemiakov. Nezabúdajme, že aj v tomto období si ešte stále môžeme dopriať paradajky.

Zima

Voňavé mandarínky a pomaranče sú pre nás už neodmysliteľnou súčasťou zimných dní. Ako inak predsa doplniť vitamín C? Čudovali by ste sa, ale veľa dostupnejších rastlín nám ho v chladnom počasí dodá efektívnejšie. Uvarte si napríklad čerstvý šípkový čaj z plodov prejdených prvým mrazom. Alebo si pochutnajte na kvasenej kapuste či uhorkách. A nemali by ste už viac odolávať rakytníku, jeho stromy prežijú aj tuhé mrazy a nie je veľmi náročný na pestovanie. Obsahuje pritom obrovské množstvo živín a vitamínov.

Jar 

Všimnite si, že počas jari nás prechádza chuť na ťažké jedlá, tak potrebné v zimnom období a naopak, lákajú nás čerstvé zelené šaláty, svieži hrášok aj šťavnaté reďkovky. Je to obdobie “očisťovania”, naše telo si pýta ľahšie stráviteľnú stravu, ktorú nám naše podnebie ponúka. Na stole by preto nemala chýbať jarná cibuľka, nabitá vitamínmi a oveľa viac stráviteľná než bežná cibuľa. Nezabudnime ani na špenát, ktorého špecifická chuť dochutí mnohé jedlá a doplní navyše draslík i horčík. Skvelé je, že mnohé vitamínové bomby si môžeme vypestovať aj doma, či už na parapete, balkóne alebo v záhrade.

Zp 08 2022 04

Mnohé vitamínové bomby si môžeme vypestovať aj doma napríklad na balkóne a čerstvé paradajky si môžete oberať kedy len chcete

Bylinky ako pažítka alebo žerucha sú nenáročné, a pritom prospešné pre zažívanie. Odporúčame vyskúšať aj overené pestovanie mikrogreens, malých rastliniek na dochutenie šalátov. Nezabudnite na štart hubárskej sezóny, ktorú zabezpečia po chladných a daždivých dňoch, naopak tie slnečné a teplejšie.

Leto

V lete máme na výber nespočetné množstvo plodín. Je to sezóna sladkého a šťavnatého ovocia, ktoré má za úlohu dopĺňať nášmu telu okrem vitamínov a minerálov aj tekutiny. Červený melón, paradajka, lesné ovocie aj broskyne sú v horúčavách tým najlepším schladením. Aj v tomto období si organizmus pýta ľahkú stravu a menšie porcie než počas zimy. Zeleninové šaláty s cuketou, kukuricou, cviklou či brokolicou, spestria každý jedálniček. Prípadne si ešte na jar naklíčte vlastné paradajky a počas leta sa môžete tešiť zo šťavnatej domácej úrody.

Celoročne dostupné sú okrem cesnaku, póru a cibule aj dobre uskladnené zemiaky či mrkva. Nezabúdajte ani na chutnú a v mnohých ohľadoch prospešnú hlivu ustricovú, ktorú môžete pestovať v pivnici či garáži. A takých je mnoho, stačí keď budete sledovať kalendár sezónneho stravovania napríklad na internete, všetko je totiž o plánovaní, a takto sa môžete pripraviť na to, aké plodiny vám v najbližších mesiacoch doplnia jedálniček.

Ako zvládnuť množstvo sezónnych produktov?

Na záver vám ponúkame zopár rád, ako sa vysporiadať so sezónnym ovocím a zeleninou, ktoré chcete použiť celoročne. Základ je zmena myslenia a najmä odklonenie sa od konzumného spôsobu života. Prvou možnosťou je konzervovanie produktov, či už v podobe sterilizovania alebo nakladania. Určite stojí za to vyskúšať aj sušenie ovocia a zeleniny, a to hneď dvoma spôsobmi, v sušičke alebo rúre. Podobným spôsobom je aj solenie, vďaka čomu získame napríklad sušené paradajky do omáčok alebo šalátov. Vhodným spôsobom môže byť aj mrazenie, vďaka čomu si koláče či osviežujúce smoothie vychutnáte celoročne. Dajte si však pozor, aby ste to stihli než plody začnú prezrievať. Určite nezabudnite vyskúšať aj kvasenie, alebo fermentáciu, proces pri ktorom odumierajú škodlivé baktérie vďaka čomu začne produkt podporovať rast užitočných probiotík.

Zp 08 2022 05

Nakladanie uhoriek je v našej oblasti dlhoročná tradícia. Nemusíte zavárať kilá uhoriek, stačí keď si pre seba pripravíte zopár fliaš na zimu a skorú jar

Je jasné, že v dnešnej dobe je naozaj náročné stravovať sa iba sezónne, ale dôležité je to aspoň skúsiť a postupne si tento štýl stravovania osvojovať. Nečakáme, že sa v priebehu mesiaca vzdáte všetkého obľúbeného tropického ovocia, ale snáď postupne sami zistíte, že vám tieto exotické potraviny v jedálničku vôbec nechýbajú alebo si ich radšej doprajete v teplejšom podnebí na dovolenke. A medzitým môžete skúsiť uprednostniť produkty zo Slovenska či Rakúska, Maďarska alebo Česka. Veď aj susedia vedia dopestovať skvelé potraviny so zárukou menej nákladnej a škodlivej prepravy, nielen pre naše zdravie, ale pre celú planétu.

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Neodrežme si korene

Poznáte príbehy svojich starých rodičov? Pápež František hovorí: „Všetko, čo má strom v korune, pochádza z toho, čo má pod zemou.“ Objavme svoje korene.

Pozvánka na oslavu priateľstva

Oslava priateľstva je oslavou saleziánskej charizmy. Ako cukor patrí ku káve, tak ku saleziánskej charizme ide priateľstvo. Vzťah. Blízkosť. Záujem.

Chlipnosť: choroba duše

Chlipnosť alebo zmyselnosť nie je nič iné ako nezriadená chuť telesnej žiadostivosti. Zmyselnosť, z ktorej pochádzajú všetky hriechy nečistoty, robí ľudského ducha roztržitým, temným, ľahkovážnym, nestálym a hrubým.

Ekologické Vianoce = obdarované aj ďalšie generácie

Obdobie príprav na blížiace sa sviatky, dni plné oddychu, rodinnej pohody a času dopriať si to najlepšie je pomaly tu. Nejeden z nás preto začína premýšľať nad tým, ako obdarovať svojich najdrahších, priateľov či známych.