Príbeh zo života dona Bosca
Mama dona Bosca, mama Margita, sa právom mohla nazývať matkou tých, ktorí boli v núdzi. Nikdy nikoho nevedela odmietnuť a nikdy nič neodoprela, keď ju iní o niečo žiadali, ako keby bola veľmi bohatá. Chorým, ktorí potrebovali víno, ho štedro darovala a odmietla akúkoľvek náhradu. Požičiavala tiež olej, chlieb, obilnú múku, kukuričnú múku – vždy, keď ju o to prosili a bez toho, aby dala najavo, že ju obťažuje, keď prišli nevhod. Občas si niekto požičal chlieb, a keď sa nachádzal v tiesni, prišiel k nej a hovoril: „Margita, potrebujem chlieb, ale ešte vám mám vrátiť ten, čo ste mi dali minulý týždeň.“ „Už nemyslite na chlieb, ktorý ste si zobrali minulý týždeň. Zakazujem vám o tom povedať čo i len slovo. Budete mať na pamäti, že mi vrátite len ten, čo vám dávam dnes.“ A presne takto to chcela.
Plnený chlieb
Autorka receptu: Margita Skalová / Foto: autorka
Tepelná úprava: 25 min
Porcie: 5 porcií
Celkový čas: 40 min
Ingrediencie:
500 g chlieb
1 cibuľa
1 paprika
2 vajíčka uvarené na tvrdo
200 g slaniny
100 g šunky
200 g tvrdého syru
Postup:
- Chlieb si nakrojíme najprv po dĺžke a potom po šírke. Tým vytvoríme na chlebíku šachovnicu. Nakrojujme ho tak, aby nám stále držal tvar. Ja som ho narezávala cca do ¾.
- Polovicu syru si nakrájame na pásiky.
- Cibuľu, papriku, šunku, slaninu, vajíčka a cibuľu si nakrájame na kocky.
- Následne syr ukladáme do medzier rozkrojeného chleba.
- Pokračujeme všetkými surovinami. Snažíme sa ich dávať čo najhlbšie do medzier, aby chlebík vsiakol všetky šťavy, ktoré pečením suroviny pustia.
6. Rozohrejeme si trúbu na 200 °C.
7. Naplnený chlieb položíme do sklenenej misy vystlanej papierom na pečenie a prikryjeme alobalom, alebo druhou polovicou misy.
8. Pečieme cca 20 min.
9. Medzi tým si druhú polovicu syra postrúhame.
10. Po 20 min. posypeme chlieb ešte syrom a necháme ďalších 5 min. zapiecť.
11. Chlebík trháme a môžeme jesť aj rukami.
0 komentárov