Autor: Renáta Jurčiová / Foto: Santino Magut Bol, Renáta Jurčiová.
Kisra s omáčkou Kombo
Kisra
• 300 g cirokovej múky
• voda
• 150 g hladkej múky
• olej
Kombo
• okra
• listy amaranta
• mleté arašidy
• alebo sezamové semiačka
Postup:
Kisra
Zmiešame cirokovú múku s rovnakým množstvom vody, prikryjeme a necháme cez noc fermentovať v teplom a vlhkom prostredí, kým sa na riedkom ceste netvoria bublinky a nemá kyslastú chuť. Potom pridáme hladkú múku (asi polovicu v porovnaní s cirokovou múkou) a vodu (rovnaké množstvo ako bielej múky) a poriadne premiešame. Veľkú rovnú panvicu rozohrejeme a potrieme olejom. Na plech nalejeme trochu cesta a rozotrieme ho rýchlymi pohybmi sprava doľava a zľava doprava pomocou plastovej stierky obdĺžnikového tvaru. Vrstva cesta musí byť rovnomerná a veľmi, veľmi tenká. Pečenie jednej placky trvá cca 1 – 2 minúty. Z plechu ju vezmeme jedným pohybom, keď sa okraje kisry začnú dvíhať. Plech očistíme a pred prípravou ďalšej placky ho opäť potrieme.
Kombo
Listy alebo okru umyjeme, nasekáme nadrobno a dáme do hrnca s vriacou vodou. Varíme niekoľko minút, aby boli listy alebo okra dostatočne mäkké, a postupne ich rozmiešame najemno. Ďalej varíme na miernom ohni a za stáleho miešania pridáme mleté arašidy a trochu soli. Servírujeme spolu s plackami Kisra a rybou alebo iným mäsom.
V meste Tonj v Južnom Sudáne som ako dobrovoľníčka pôsobila od októbra 2010 do novembra 2011 spolu s Monikou Novákovou. Tradičné miestne jedlá sme jedávali zriedka, a to najmä vtedy, keď sme boli na nejakej návšteve alebo počas táborov pre deti či iných spoločných programov. V takých prípadoch sme mali šťastie, ak sme dostali lyžicu, lebo pre nás bolo náročné jesť rukami, čo však pre ostatných bolo bežné. Vtedy ma zvyčajne zachránilo, ak bola na tanieri kisra alebo chlieb, pomocou ktorých som si mohla ostatné jedlo naberať. Kisra sa zvyčajne pripravuje na veľkom rovnom plechu, ktorý zohrejú na uhlí a následne potrú bielou vnútornou časťou kravského mozgu, ktorá môže byť jemne podusená s troškou oleja. Tieto veľmi tenké hnedé placky z fermentovanej cirokovej múky sa bežne jedávajú s omáčkou kombo.
Shahiat tayiba! (dobrú chuť)
0 komentárov