Juhosudánska kuchyňa

od | dec 22, 2021 | Osobitný článok

 

Autor: Renáta Jurčiová / Foto: Santino Magut Bol, Renáta Jurčiová.

Kisra s omáčkou Kombo

Kisra
300 g cirokovej múky
voda
150 g hladkej múky
olej

Kombo
okra
listy amaranta
mleté arašidy
alebo sezamové semiačka

Postup:

Kisra
Zmiešame cirokovú múku s rovnakým množstvom vody, prikryjeme a necháme cez noc fermentovať v teplom a vlhkom prostredí, kým sa na riedkom ceste netvoria bublinky a nemá kyslastú chuť. Potom pridáme hladkú múku (asi polovicu v porovnaní s cirokovou múkou) a vodu (rovnaké množstvo ako bielej múky) a poriadne premiešame. Veľkú rovnú panvicu rozohrejeme a potrieme olejom. Na plech nalejeme trochu cesta a rozotrieme ho rýchlymi pohybmi sprava doľava a zľava doprava pomocou plastovej stierky obdĺžnikového tvaru. Vrstva cesta musí byť rovnomerná a veľmi, veľmi tenká. Pečenie jednej placky trvá cca 1 – 2 minúty. Z plechu ju vezmeme jedným pohybom, keď sa okraje kisry začnú dvíhať. Plech očistíme a pred prípravou ďalšej placky ho opäť potrieme.

Kombo
Listy alebo okru umyjeme, nasekáme nadrobno a dáme do hrnca s vriacou vodou. Varíme niekoľko minút, aby boli listy alebo okra dostatočne mäkké, a postupne ich rozmiešame najemno. Ďalej varíme na miernom ohni a za stáleho miešania pridáme mleté arašidy a trochu soli. Servírujeme spolu s plackami Kisra a rybou alebo iným mäsom.

Juhosudanska kuchyna 02

V meste Tonj v Južnom Sudáne som ako dobrovoľníčka pôsobila od októbra 2010 do novembra 2011 spolu s Monikou Novákovou. Tradičné miestne jedlá sme jedávali zriedka, a to najmä vtedy, keď sme boli na nejakej návšteve alebo počas táborov pre deti či iných spoločných programov. V takých prípadoch sme mali šťastie, ak sme dostali lyžicu, lebo pre nás bolo náročné jesť rukami, čo však pre ostatných bolo bežné. Vtedy ma zvyčajne zachránilo, ak bola na tanieri kisra alebo chlieb, pomocou ktorých som si mohla ostatné jedlo naberať. Kisra sa zvyčajne pripravuje na veľkom rovnom plechu, ktorý zohrejú na uhlí a následne potrú bielou vnútornou časťou kravského mozgu, ktorá môže byť jemne podusená s troškou oleja. Tieto veľmi tenké hnedé placky z fermentovanej cirokovej múky sa bežne jedávajú s omáčkou kombo.

Shahiat tayiba! (dobrú chuť)

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Podcast UVERITEĽNÍ

K dispozícii je piata nahrávka s názvom: Má pápež vždy pravdu?
Sme povinní veriť všetkému, čo hovorí pápež? Kedy prináša učenie viery a kedy svoj vlastný názor?

Nad hlavou. Načo nám je vesmír?

O vesmíre ľudia zvyčajne vedia, že existuje nejaká slnečná sústava, hviezdy, Severka a všetko je to tam hore, nad hlavou veľmi veľké a vzdialené. V posledných rokoch sa však s objavmi v tejto oblasti akoby vrece roztrhlo.

Don Bosco a anjeli

Dňa 31. augusta 1844 sa istá bohatá manželka portugalského veľvyslanca v Turíne, ktorá bola dobrou katolíčkou, chcela pred cestou vyspovedať. Zašla teda do kostola svätého Františka z Assisi v centre mesta.

Spomienka na 24-hodinovku

U saleziánov v Bratislave na Miletičovej sa posledný aprílový víkend opäť uskutočnila tradičná 24-hodinovka. Je to futbalový zápas, ktorý sa hrá bez prerušenia 24 hodín. Tohto roku to bol už 28. ročník.