Ekvádorská kuchyňa

od | okt 13, 2021 | Misie

Text: Savio / Foto: Peter Krivda, dreamstime.com

 Colada morada

  • 3,5 l vody
  • 1 zväzok byliniek (mäta, medovka)
  • 5 pomarančov (narančila)
  • 1 liter pomarančového džúsu
  • 2 hrnčeky malín
  • 2 hrnčeky čučoriedok
  • 2 hrnčeky ananásu
  • 2 hrnčeky jahôd
  • 1 hrnček fialovej kukuričnej múky (možnosť nahradiť bežnou kukuričnou múkou a potravinárskym farbivom)
  • 6 vanilkových strukov
  • 5 malých klinčekov
  • 3 bobkové listy
  • 350 g cukru
  • nové korenie

 

Postup:

V hrnci necháme zovrieť 3 litre vody spolu s malinami, čučoriedkami a pomarančmi (nakrájané na kúsky). Pridáme klinčeky, vanilku a korenie a varíme asi 15 minút. V menšom hrnci dáme variť 1 liter pomarančového džúsu a pridáme bylinky. Varíme 10 minút, scedíme a odložíme. Medzitým rozpustíme kukuričnú múku v 500 ml vody. Následne túto zmes nalejeme do veľkého hrnca s ovocím a prilejeme aj pomarančový džús z malého hrnca. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Pridáme 350 g cukru a necháme ho poriadne rozpustiť. Počas toho, ako celý obsah vrie v hrnci, pridáme na kocky nakrájaný ananás a jahody.

Servírovať môžeme ako horúci nápoj alebo môžeme takto prevarenú zmes rozmixovať v mixéri spolu s kockami ľadu a podávať ako ľadovú drť.

Ekvadorska kuchyna 01

Peter Krivda, ktorý ako dobrovoľník jeden rok pôsobil v Ekvádore, si na typickú kuchyňu pamätá takto: „Na misii sme jedli veľmi jednoducho. Varené banány alebo vývar z nejakých zvierat v džungli. Avšak pri návšteve mesta Masaca som ochutnal tradičný nápoj colada morada.“ Je to fialová a hustá tekutina, ktorá je podobná nášmu pudingu. Tento nápoj sa zvyčajne pije počas 2. novembra, ktorý sa tam oslavuje ako deň mŕtvych. V tento deň je zvykom navštevovať svojich zomrelých príbuzných na cintorínoch. Podobne ako v Mexiku, ľudia so sebou prinášajú jedlo a nápoje, s ktorými sa delia so svojimi blízkymi. Colada morada sa pripravuje spolu s t‘anta wawa, čo je tradičný chlieb vyrobený z múky so sladkou náplňou, ktorý má tvar malej bábiky.

Buen provecho! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Naši partneri

Boletim Salesiano Brasil

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Jakutsk

Aj vďaka tomu, že posledné správy sme posielali pred dvoma mesiacmi, ale tiež preto, že sme prežívali letné prázdniny, udalostí, ktoré sme prežili za tento čas, bolo veľmi veľa.

Misijný mesiac

Práve som dokončil týždňové sprevádzanie ľudí zo švajčiarskej saleziánskej misijnej organizácie Don Bosco Jugendhilfe Weltweit (JuWe), tu u nás na Slovensku, po rómskych pastoračných a komunitných centrách.

Blog od dobrovoľníka Juraja z Kene

V najnovšom blogu Domov sa s nami Juraj Ledecky podelil o to, ako vyzerajú také bežné dni v saleziánskom centre Bosco Boys Langata v hlavnom meste Kene, Nairobi.

Jakutsk

Tešíme sa, že napriek zložitej politickej situácii nám Pán dáva milosť aj cez farnosť slúžiť ľuďom a tak ich upevňovať vo viere, žeby sme boli životaschopným spoločenstvom.

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Naši partneri

Boletim Salesiano Brasil

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín