Ekvádorská kuchyňa

od | okt 13, 2021 | Misie

Text: Savio / Foto: Peter Krivda, dreamstime.com

 Colada morada

  • 3,5 l vody
  • 1 zväzok byliniek (mäta, medovka)
  • 5 pomarančov (narančila)
  • 1 liter pomarančového džúsu
  • 2 hrnčeky malín
  • 2 hrnčeky čučoriedok
  • 2 hrnčeky ananásu
  • 2 hrnčeky jahôd
  • 1 hrnček fialovej kukuričnej múky (možnosť nahradiť bežnou kukuričnou múkou a potravinárskym farbivom)
  • 6 vanilkových strukov
  • 5 malých klinčekov
  • 3 bobkové listy
  • 350 g cukru
  • nové korenie

 

Postup:

V hrnci necháme zovrieť 3 litre vody spolu s malinami, čučoriedkami a pomarančmi (nakrájané na kúsky). Pridáme klinčeky, vanilku a korenie a varíme asi 15 minút. V menšom hrnci dáme variť 1 liter pomarančového džúsu a pridáme bylinky. Varíme 10 minút, scedíme a odložíme. Medzitým rozpustíme kukuričnú múku v 500 ml vody. Následne túto zmes nalejeme do veľkého hrnca s ovocím a prilejeme aj pomarančový džús z malého hrnca. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Pridáme 350 g cukru a necháme ho poriadne rozpustiť. Počas toho, ako celý obsah vrie v hrnci, pridáme na kocky nakrájaný ananás a jahody.

Servírovať môžeme ako horúci nápoj alebo môžeme takto prevarenú zmes rozmixovať v mixéri spolu s kockami ľadu a podávať ako ľadovú drť.

Ekvadorska kuchyna 01

Peter Krivda, ktorý ako dobrovoľník jeden rok pôsobil v Ekvádore, si na typickú kuchyňu pamätá takto: „Na misii sme jedli veľmi jednoducho. Varené banány alebo vývar z nejakých zvierat v džungli. Avšak pri návšteve mesta Masaca som ochutnal tradičný nápoj colada morada.“ Je to fialová a hustá tekutina, ktorá je podobná nášmu pudingu. Tento nápoj sa zvyčajne pije počas 2. novembra, ktorý sa tam oslavuje ako deň mŕtvych. V tento deň je zvykom navštevovať svojich zomrelých príbuzných na cintorínoch. Podobne ako v Mexiku, ľudia so sebou prinášajú jedlo a nápoje, s ktorými sa delia so svojimi blízkymi. Colada morada sa pripravuje spolu s t‘anta wawa, čo je tradičný chlieb vyrobený z múky so sladkou náplňou, ktorý má tvar malej bábiky.

Buen provecho! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Hudobná skupina Saleziáni Žalmy

Slávna Matka Spasiteľa

Žalm 62, Iba v Bohu spočiň duša moja

Ozeáš

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Život Keňana

Milý čitateľ, v tomto blogu by som Ti chcel trochu priblížiť Keňu, jej ľudí a zvyky ako ich vnímam ja.

Aldan

Veľkou radosťou pre nás je správa o spolubratovi z Južnej Kórey, ktorý je ochotný prísť na pomoc v našej misii v Jakutsku.

Jakutsk

Srdečne pozdravujeme z Jakutska vás drahí spolubratia, celú saleziánsku rodinu i našich dobrodincov!

Prvé mesiace

Saleziánska misijná dobrovoľníčka Majka Tichá sa s nami podelila o svoje prvé dojmy z Tanzánie. Táto africká krajina sa na nasledujúci rok stala jej domovom.

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Hudobná skupina Saleziáni Žalmy

Slávna Matka Spasiteľa

Žalm 62, Iba v Bohu spočiň duša moja

Ozeáš