Text: Savio / Foto: Peter Krivda, dreamstime.com
Colada morada
- 3,5 l vody
- 1 zväzok byliniek (mäta, medovka)
- 5 pomarančov (narančila)
- 1 liter pomarančového džúsu
- 2 hrnčeky malín
- 2 hrnčeky čučoriedok
- 2 hrnčeky ananásu
- 2 hrnčeky jahôd
- 1 hrnček fialovej kukuričnej múky (možnosť nahradiť bežnou kukuričnou múkou a potravinárskym farbivom)
- 6 vanilkových strukov
- 5 malých klinčekov
- 3 bobkové listy
- 350 g cukru
- nové korenie
Postup:
V hrnci necháme zovrieť 3 litre vody spolu s malinami, čučoriedkami a pomarančmi (nakrájané na kúsky). Pridáme klinčeky, vanilku a korenie a varíme asi 15 minút. V menšom hrnci dáme variť 1 liter pomarančového džúsu a pridáme bylinky. Varíme 10 minút, scedíme a odložíme. Medzitým rozpustíme kukuričnú múku v 500 ml vody. Následne túto zmes nalejeme do veľkého hrnca s ovocím a prilejeme aj pomarančový džús z malého hrnca. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Pridáme 350 g cukru a necháme ho poriadne rozpustiť. Počas toho, ako celý obsah vrie v hrnci, pridáme na kocky nakrájaný ananás a jahody.
Servírovať môžeme ako horúci nápoj alebo môžeme takto prevarenú zmes rozmixovať v mixéri spolu s kockami ľadu a podávať ako ľadovú drť.
Peter Krivda, ktorý ako dobrovoľník jeden rok pôsobil v Ekvádore, si na typickú kuchyňu pamätá takto: „Na misii sme jedli veľmi jednoducho. Varené banány alebo vývar z nejakých zvierat v džungli. Avšak pri návšteve mesta Masaca som ochutnal tradičný nápoj colada morada.“ Je to fialová a hustá tekutina, ktorá je podobná nášmu pudingu. Tento nápoj sa zvyčajne pije počas 2. novembra, ktorý sa tam oslavuje ako deň mŕtvych. V tento deň je zvykom navštevovať svojich zomrelých príbuzných na cintorínoch. Podobne ako v Mexiku, ľudia so sebou prinášajú jedlo a nápoje, s ktorými sa delia so svojimi blízkymi. Colada morada sa pripravuje spolu s t‘anta wawa, čo je tradičný chlieb vyrobený z múky so sladkou náplňou, ktorý má tvar malej bábiky.
Buen provecho! (dobrú chuť)
0 komentárov