Ekvádorská kuchyňa

od | okt 13, 2021 | Misie

Text: Savio / Foto: Peter Krivda, dreamstime.com

 Colada morada

  • 3,5 l vody
  • 1 zväzok byliniek (mäta, medovka)
  • 5 pomarančov (narančila)
  • 1 liter pomarančového džúsu
  • 2 hrnčeky malín
  • 2 hrnčeky čučoriedok
  • 2 hrnčeky ananásu
  • 2 hrnčeky jahôd
  • 1 hrnček fialovej kukuričnej múky (možnosť nahradiť bežnou kukuričnou múkou a potravinárskym farbivom)
  • 6 vanilkových strukov
  • 5 malých klinčekov
  • 3 bobkové listy
  • 350 g cukru
  • nové korenie

 

Postup:

V hrnci necháme zovrieť 3 litre vody spolu s malinami, čučoriedkami a pomarančmi (nakrájané na kúsky). Pridáme klinčeky, vanilku a korenie a varíme asi 15 minút. V menšom hrnci dáme variť 1 liter pomarančového džúsu a pridáme bylinky. Varíme 10 minút, scedíme a odložíme. Medzitým rozpustíme kukuričnú múku v 500 ml vody. Následne túto zmes nalejeme do veľkého hrnca s ovocím a prilejeme aj pomarančový džús z malého hrnca. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Pridáme 350 g cukru a necháme ho poriadne rozpustiť. Počas toho, ako celý obsah vrie v hrnci, pridáme na kocky nakrájaný ananás a jahody.

Servírovať môžeme ako horúci nápoj alebo môžeme takto prevarenú zmes rozmixovať v mixéri spolu s kockami ľadu a podávať ako ľadovú drť.

Ekvadorska kuchyna 01

Peter Krivda, ktorý ako dobrovoľník jeden rok pôsobil v Ekvádore, si na typickú kuchyňu pamätá takto: „Na misii sme jedli veľmi jednoducho. Varené banány alebo vývar z nejakých zvierat v džungli. Avšak pri návšteve mesta Masaca som ochutnal tradičný nápoj colada morada.“ Je to fialová a hustá tekutina, ktorá je podobná nášmu pudingu. Tento nápoj sa zvyčajne pije počas 2. novembra, ktorý sa tam oslavuje ako deň mŕtvych. V tento deň je zvykom navštevovať svojich zomrelých príbuzných na cintorínoch. Podobne ako v Mexiku, ľudia so sebou prinášajú jedlo a nápoje, s ktorými sa delia so svojimi blízkymi. Colada morada sa pripravuje spolu s t‘anta wawa, čo je tradičný chlieb vyrobený z múky so sladkou náplňou, ktorý má tvar malej bábiky.

Buen provecho! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Adventná zbierka Štyri dary

SAVIO o. z. prináša už druhý ročník adventnej zbierky ŠTYRI DARY, ktorá začína 1. adventnou nedeľou 3. decembra 2023.

Jakutsk

Tunajšia filharmónia začala Medzinárodný arktický hudobný festival „Polárna žiara“. Päť z trinástich koncertov bolo u nás v kostole.

Aldan a Jakutsk

Misijné poslanie Kristovej Cirkvi je veľkým darom a obsahuje v sebe tajomstvo pôsobenia Božej lásky pre spásu človeka.

Saleziánsky misijný kalendár

Malé Slovensko dalo Cirkvi už mnoho misionárov. V jubilejnom roku 2024 si chceme pripomenúť a Pánu Bohu ďakovať zvlášť za tých saleziánskych.