Ekvádorská kuchyňa

od | okt 13, 2021 | Misie

Text: Savio / Foto: Peter Krivda, dreamstime.com

 Colada morada

  • 3,5 l vody
  • 1 zväzok byliniek (mäta, medovka)
  • 5 pomarančov (narančila)
  • 1 liter pomarančového džúsu
  • 2 hrnčeky malín
  • 2 hrnčeky čučoriedok
  • 2 hrnčeky ananásu
  • 2 hrnčeky jahôd
  • 1 hrnček fialovej kukuričnej múky (možnosť nahradiť bežnou kukuričnou múkou a potravinárskym farbivom)
  • 6 vanilkových strukov
  • 5 malých klinčekov
  • 3 bobkové listy
  • 350 g cukru
  • nové korenie

 

Postup:

V hrnci necháme zovrieť 3 litre vody spolu s malinami, čučoriedkami a pomarančmi (nakrájané na kúsky). Pridáme klinčeky, vanilku a korenie a varíme asi 15 minút. V menšom hrnci dáme variť 1 liter pomarančového džúsu a pridáme bylinky. Varíme 10 minút, scedíme a odložíme. Medzitým rozpustíme kukuričnú múku v 500 ml vody. Následne túto zmes nalejeme do veľkého hrnca s ovocím a prilejeme aj pomarančový džús z malého hrnca. Za stáleho miešania varíme 10 minút. Pridáme 350 g cukru a necháme ho poriadne rozpustiť. Počas toho, ako celý obsah vrie v hrnci, pridáme na kocky nakrájaný ananás a jahody.

Servírovať môžeme ako horúci nápoj alebo môžeme takto prevarenú zmes rozmixovať v mixéri spolu s kockami ľadu a podávať ako ľadovú drť.

Ekvadorska kuchyna 01

Peter Krivda, ktorý ako dobrovoľník jeden rok pôsobil v Ekvádore, si na typickú kuchyňu pamätá takto: „Na misii sme jedli veľmi jednoducho. Varené banány alebo vývar z nejakých zvierat v džungli. Avšak pri návšteve mesta Masaca som ochutnal tradičný nápoj colada morada.“ Je to fialová a hustá tekutina, ktorá je podobná nášmu pudingu. Tento nápoj sa zvyčajne pije počas 2. novembra, ktorý sa tam oslavuje ako deň mŕtvych. V tento deň je zvykom navštevovať svojich zomrelých príbuzných na cintorínoch. Podobne ako v Mexiku, ľudia so sebou prinášajú jedlo a nápoje, s ktorými sa delia so svojimi blízkymi. Colada morada sa pripravuje spolu s t‘anta wawa, čo je tradičný chlieb vyrobený z múky so sladkou náplňou, ktorý má tvar malej bábiky.

Buen provecho! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a
X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný mesiac

Naši partneri

Boletín Salesiano Španielsko

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Tehlička 2023 – Angola, Huambo

Saleziáni v Angole otvárajú novú prítomnosť v meste Huambo. Je to miliónové mesto, 600 km od Atlantického oceánu vo vnútrozemí Angoly.

Jakutsk

Na slávnosť dona Bosca sa na liturgickom slávení v našom kostole zúčastnila pekná skupina ľudí a v priestoroch domu mládeže sa popoludní vystriedala asi stovka návštevníkov.

Košice-Luník IX

Rok 2023 je v niečom špecifický. Konkrétne v tom, že po 2 rokoch lockdownov, teda s odstupom 3 rokov zažívame to, čo bolo predtým samozrejmosťou.

Keď nájdeš otvorenú náruč…

Bolo to v roku 2011. Naša prvá saleziánska skúsenosť sa začínala presne touto vetou: „Jakub, Baška, ja som Andy a ja Elen, vitajte doma!“

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a
X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný mesiac

Naši partneri

Boletín Salesiano Španielsko

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín