Autor: SAVIO / Foto: archív saleziánov v Azerbajdžane, internet
Baklava
- 500 g vlašských orechov bez šupky
- 500 ml vody + 2 poháre cukru (sirup)
- 1 kg múky
- 500g margarínu
- 1 balík kardamónu
- 1 vanilka
- droždie
- 2 vajíčka a 1 bielko na potretie
- 350 g smotany na varenie
- maslo na vymastenie
Postup:
Múku preosejeme. Pridáme štipku soli, nastrúhame 100 g margarínu a zmiešame. Osobitne zmiešame 2 lyžičky droždia vo vlažnej vode a necháme odstáť 10 min., nech bublinkuje, a vlejeme ho do múky. Pridáme 2 vajcia a postupne pridávame smotanu a poriadne vymiešame. Necháme v teple odstáť minimálne 30 min. Na oheň dáme 2 poháre vody s 2 pohármi cukru. Orechy pomelieme a zmiešame s cukrom. Kardamón nasucho opražíme a roztlčieme. Rozpustíme zvyšok margarínu.
Odložené cesto si rozdelíme na 9 menších častí a 2 väčšie bochníčky. Plech dobre vymastíme maslom a rozvaľkáme väčšie cesto. Potrieme maslom a posypeme orechovou zmesou. Položíme menšie rozvaľkané cesto a dobre utlačíme. Orežeme prečnievajúce okraje a pomastíme maslom. Tak opakujeme až do posledného väčšieho cesta, ktoré potrieme bielkom. Pokrájame na tvar diamantov a vpichneme do každého 1 oriešok. Potlačíme boky koláča, aby sa nelepili na plech. Vymastíme maslom.
Rúru vyhrejeme na 150 °C a dáme piecť. Pečieme približne 1 hod. (musí sa dopiecť). Porežeme ešte raz na diamanty a orežeme okolo krajov, nech sa nelepia. Nalejeme cukrovú vodu doplna a necháme 15 min. vo vypnutej teplej rúre. Potom vyberieme a necháme vychladnúť a vsakovať sirup.
Pachlava, čo je azerbajdžanský názov pre baklavu, je jeden z najznámejších zákuskov v tejto krajine. Zvyčajne sa vyrába počas tradičného sviatku Novruz, ktorý oslavuje Nový rok a príchod jari. Diamantový tvar tejto sladkej pochúťky sa spája s ohňom, keďže Azerbajdžan je známy ako krajina ohňa. Pachlava sa v každom regióne krajiny pripravuje vo vlastnom štýle. V recepte na pahklavu nesmie chýbať kardamón, keďže korenie je pre azerbajdžanskú kuchyňu základ. Práve korenie spolu s aromatickými bylinkami inšpirovalo azerbajdžanských kuchárov, ktorí vytvorili množstvo najrôznejších národných jedál.
Okrem jedla je to práve čierny čaj, ktorý je pre Azerbajdžan taký charakteristický a považuje sa za národný nápoj. Ten sa zvykne variť v samovare a podávajú sa k nemu rôzne zaváraniny z fíg, broskýň, malín, jahôd alebo iného ovocia.
Nuš olsun! (dobrú chuť)
0 komentárov