Azerbajdžanská kuchyňa

od | jan 19, 2022 | Osobitný článok

 

Autor: SAVIO / Foto: archív saleziánov v Azerbajdžane, internet

Baklava

  • 500 g vlašských orechov bez šupky
  • 500 ml vody + 2 poháre cukru (sirup)
  • 1 kg múky
  • 500g margarínu
  • 1 balík kardamónu
  • 1 vanilka
  • droždie
  • 2 vajíčka a 1 bielko na potretie
  • 350 g smotany na varenie
  • maslo na vymastenie

 

Postup:

Múku preosejeme. Pridáme štipku soli, nastrúhame 100 g margarínu a zmiešame. Osobitne zmiešame 2 lyžičky droždia vo vlažnej vode a necháme odstáť 10 min., nech bublinkuje, a vlejeme ho do múky. Pridáme 2 vajcia a postupne pridávame smotanu a poriadne vymiešame. Necháme v teple odstáť minimálne 30 min. Na oheň dáme 2 poháre vody s 2 pohármi cukru. Orechy pomelieme a zmiešame s cukrom. Kardamón nasucho opražíme a roztlčieme. Rozpustíme zvyšok margarínu.

Odložené cesto si rozdelíme na 9 menších častí a 2 väčšie bochníčky. Plech dobre vymastíme maslom a rozvaľkáme väčšie cesto. Potrieme maslom a posypeme orechovou zmesou. Položíme menšie rozvaľkané cesto a dobre utlačíme. Orežeme prečnievajúce okraje a pomastíme maslom. Tak opakujeme až do posledného väčšieho cesta, ktoré potrieme bielkom. Pokrájame na tvar diamantov a vpichneme do každého 1 oriešok. Potlačíme boky koláča, aby sa nelepili na plech. Vymastíme maslom.

Rúru vyhrejeme na 150 °C a dáme piecť. Pečieme približne 1 hod. (musí sa dopiecť). Porežeme ešte raz na diamanty a orežeme okolo krajov, nech sa nelepia. Nalejeme cukrovú vodu doplna a necháme 15 min. vo vypnutej teplej rúre. Potom vyberieme a necháme vychladnúť a vsakovať sirup.

Azerbajdzanska kuchyna 02

Pachlava, čo je azerbajdžanský názov pre baklavu, je jeden z najznámejších zákuskov v tejto krajine. Zvyčajne sa vyrába počas tradičného sviatku Novruz, ktorý oslavuje Nový rok a príchod jari. Diamantový tvar tejto sladkej pochúťky sa spája s ohňom, keďže Azerbajdžan je známy ako krajina ohňa. Pachlava sa v každom regióne krajiny pripravuje vo vlastnom štýle. V recepte na pahklavu nesmie chýbať kardamón, keďže korenie je pre azerbajdžanskú kuchyňu základ. Práve korenie spolu s aromatickými bylinkami inšpirovalo azerbajdžanských kuchárov, ktorí vytvorili množstvo najrôznejších národných jedál.

Okrem jedla je to práve čierny čaj, ktorý je pre Azerbajdžan taký charakteristický a považuje sa za národný nápoj. Ten sa zvykne variť v samovare a podávajú sa k nemu rôzne zaváraniny z fíg, broskýň, malín, jahôd alebo iného ovocia.

Nuš olsun! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný týždeň

Naši partneri

Salesiani Don Bosco

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

12 laikov: Čo si myslia o synode?

Pápež František zvolal Synodu o synodalite, v rámci ktorej môže každý človek vyjadriť svoj postoj ohľadom spoločného kráčania v Cirkvi.

Džbán

Som krásny džbán (alebo ak chcete krčah) francúzskeho pôvodu. Vyrobili ma z jemnej bielej keramiky, ktorú lemuje zlato a striebro.

Vincenzo Cimatti, japonský don Bosco

Od talianskych a japonských úradov získal niekoľko ocenení. Jeho telo, ktoré teraz spočíva v krypte v saleziánskom domu v Chofu, exhumované v roku 1977, bolo nájdené dokonale neporušené.

Ángel Fernández Artime

Hlavný predstavený saleziánov a X. nástupca dona Bosca

Zobraziť

Najčítanejšie za posledný týždeň

Naši partneri

Salesiani Don Bosco

Il Bollettino Salesiano

Salesiánský magazín