Text a Foto: Jozef Kupka
V sobotu ráno sme sa komunita v Bratislave na Miletičovej zišli k bežným raňajkám, ale potom prišlo prekvapenie. Misijný delegát Štefan Kormančík pripravil v jednej časti jedálne malú prezentáciu Azerbajdžanu a bratia sa dozvedeli, že teraz bude nasledovať tradičné pitie azerbajdžanského čaju.
Príprava čaju trvala asi 15 minút, pretože bolo potrebné dodržať správnu procedúru. Nádoba s čiernym azerbajdžanským čajom sa musela hneď po začatí varu odstaviť a potom sa čaj musel nechať 5 minút vylúhovať v uzavretej nádobe. Tak vznikol hustý čajový extrakt, ktorý sa nalial do jednotlivých šálok. Šálky sa potom doplnili prevarenou horúcou vodou.
Ku čaju sa podávalo tradičné azerbajdžanské sladké pečivo pachlava.
Don Kormančík počas pitia čaju spolubratom priblížil Azerbajdžan, jeho územie, kultúru, tradície.
Na tomto stretnutí bolo sympatické aj to, že tu boli prítomní traja misionári. Okrem Štefana Kormančíka aj Daniel Pravda a Stanislav Somora.
Azerbajdžanský čaj je silný a nemal by sa piť večer, pretože potom človek nemôže zaspať. Pôsobí silnejšie ako káva a môžem to potvrdiť. Po vypití azerbajdžanského čaju som bol celý deň tri krát čulejší ako po iné dni. 😮😮😮
0 komentárov