Angolská kuchyňa

od | nov 22, 2021 | Osobitný článok

Text a Foto: Adriana Mahdalová

Feijoada

  • 350 g sušenej bielej fazule
  • 150 ml červeného palmového oleja
  • 700 g kuracích pŕs
  • 400 g klobásy / párkov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 ošúpané paradajky
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 1 hlava kapusty
  • 2 chili papričky
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • čerstvá petržlenová vňať

 

Postup:

Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode. Na druhý deň fazuľu preložíme do hrnca a zalejeme vodou, minimálne 2 cm nad fazuľu. Varíme približne 2 hodiny na miernom ohni.

Vo veľkej panvici zohrejeme palmový olej a osmažíme kura, kým nie je opečené dozlatista. Potom ho vyberieme a necháme bokom. Do tej istej panvice priložíme chilli, cesnak, cibuľu a smažíme približne 6 minút. Pridáme klobásu alebo párky nakrájané na kolieska a taktiež na panvicu vrátime kura. Chvíľku smažíme a potom dolejeme trochu vody. Pokračujeme vo varení na miernom ohni. Do tejto zmesi priložíme kapustu, mrkvu a paradajky – všetko nakrájané na malé kúsky – a pridáme bobkový list a uvarenú fazuľu. Varíme ďalších 30 minút. Následne dochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňať a servírujeme spolu s uvarenou ryžou.

Angolska kuchyna kalendar 02

Jeden z typických a chutných angolských receptov je feijoada, čo by sme mohli preložiť ako fazuľovica. Jedlo, do ktorého môžete vlastne pridať čokoľvek podľa chuti, nálady alebo podľa toho, čo vám zostalo v chladničke. Pred mojím odchodom do Angoly, kde som ako dobrovoľníčka strávila jeden rok, som nemala fazuľu veľmi v obľube. Avšak tento recept, ktorý pripravovali naše „mamy“, ako sme zvykli prezývať naše úžasné kuchárky, zmenil môj pohľad. Dodnes si pamätám, ako s láskou pripravovali množstvo jedla pre celú saleziánsku komunitu a dve slovenské dobrovoľníčky, ako si pritom zvykli spievať a stále sa usmievali a vždy mali čas sa ešte aj s nami porozprávať.

Keď jedlo nachystali na stôl, sadli si na zem na dvore a tam sa už spoločne pustili do jedenia – ako ináč než rukami. Veď predsa rukami jedlo chutí najlepšie.

Bom apetite! (dobrú chuť)

 

Zdieľať článok

0 komentárov

Odosla komentár

Ďalšie články kategórie

Svätá omša za zosnulých členov

Únia slovenských spisovateľov, umelcov a kultúrnych tvorcov žijúcich mimo územia Slovenska si dovoľuje zdvorilo Vás pozvať na svätú omšu za pokoj duše svojich zosnulých členov

Don Jozef Hrdý má 101 rokov

10. apríl 2024 je v živote slovenskej saleziánskej provincie výnimočný deň. Don Jozef Hrdý sa ako prvý slovenský salezián dožíva 101. roku svojho života.

Výmenná burza

V sobotu 6. apríla 2024 sa u saleziánov v Bratislave na Miletičovej uskutočnila v starom oratku výmenná burza, swap detského, ženského a mužského oblečenia a potrieb. Je to už tradičné podujatie, ktoré sa koná vždy počas jesene a na jar.

Dvadsiata piata hodina

Nebeskí anjeli oznámili Stvoriteľovi sveta veľmi znepokojení, že ľudia na zemi sa takmer prestali modliť. Rada anjelov sa preto rozhodla poveriť skupinu serafínov, aby zleteli na zem a zistili príčinu tohto smutného javu.