Text a Foto: Adriana Mahdalová
Feijoada
- 350 g sušenej bielej fazule
- 150 ml červeného palmového oleja
- 700 g kuracích pŕs
- 400 g klobásy / párkov
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 ošúpané paradajky
- 1 cibuľa
- 3 mrkvy
- 1 hlava kapusty
- 2 chili papričky
- soľ
- čierne korenie
- bobkový list
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode. Na druhý deň fazuľu preložíme do hrnca a zalejeme vodou, minimálne 2 cm nad fazuľu. Varíme približne 2 hodiny na miernom ohni.
Vo veľkej panvici zohrejeme palmový olej a osmažíme kura, kým nie je opečené dozlatista. Potom ho vyberieme a necháme bokom. Do tej istej panvice priložíme chilli, cesnak, cibuľu a smažíme približne 6 minút. Pridáme klobásu alebo párky nakrájané na kolieska a taktiež na panvicu vrátime kura. Chvíľku smažíme a potom dolejeme trochu vody. Pokračujeme vo varení na miernom ohni. Do tejto zmesi priložíme kapustu, mrkvu a paradajky – všetko nakrájané na malé kúsky – a pridáme bobkový list a uvarenú fazuľu. Varíme ďalších 30 minút. Následne dochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňať a servírujeme spolu s uvarenou ryžou.
Jeden z typických a chutných angolských receptov je feijoada, čo by sme mohli preložiť ako fazuľovica. Jedlo, do ktorého môžete vlastne pridať čokoľvek podľa chuti, nálady alebo podľa toho, čo vám zostalo v chladničke. Pred mojím odchodom do Angoly, kde som ako dobrovoľníčka strávila jeden rok, som nemala fazuľu veľmi v obľube. Avšak tento recept, ktorý pripravovali naše „mamy“, ako sme zvykli prezývať naše úžasné kuchárky, zmenil môj pohľad. Dodnes si pamätám, ako s láskou pripravovali množstvo jedla pre celú saleziánsku komunitu a dve slovenské dobrovoľníčky, ako si pritom zvykli spievať a stále sa usmievali a vždy mali čas sa ešte aj s nami porozprávať.
Keď jedlo nachystali na stôl, sadli si na zem na dvore a tam sa už spoločne pustili do jedenia – ako ináč než rukami. Veď predsa rukami jedlo chutí najlepšie.
Bom apetite! (dobrú chuť)
0 komentárov